MOME - Moholy Nagy Művészeti Egyetem

   

 

WEÖRES100

versfoltozas 1 WEB

Weöres Sándor költészetét és életét játékos módon bemutató A megmozdult szótár – Weöres Sándor 100 éves című kiállítás 2013. június 19-től látogatható a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A tárlat különleges eleme a MOME TechLab közreműködésével készített 11 interaktív installáció, melyek különböző szempontokból ragadják meg Weöres csodálatos költői világát, mely generációk számára jelent alapvető élményt kisgyermekkortól egy egész életen át.

Kiállításmegnyitó: 2013. június 18. (kedd), 18:00 | Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM)

Mindenkit szeretettel várunk!


A megmozdult szótár – Weöres Sándor 100 éves kiállítás

A Weöres Sándor szövegeiből kiinduló kreatív játékok aktív gondolkodásra késztetik a látogatót, és lehetővé teszik, hogy az olvasó jobban megismerje a költő verseit. Versfoltozás, versrajz, keresztöltés és gondolatfújás, 3D-s versleképzés, verslehívó koppintásra és sok más érdekesebbnél érdekesebb feladat várja a játszani szerető közönséget. Weöres Sándor egész élete a versírás, a nyelv zeneisége – hangzása, ritmusa – körüli kísérletezésről szólt, a gondolat megjelenítéséhez kereste a tökéletes formát, s virtuóz módon használta ki a magyar nyelv adta lehetőségeket. „Munkámat használni lehessen, ne szájtátva csodálni” – írja Nagyság című versében. Ennek a kívánságának felel meg a kiállításnak a MOME TechLab közreműködésével létrehozott eleme.

Weöres költőideálja a „személyiségétől megfosztott poéta, aki saját korlátaitól megszabadulva képes átélni a világ egészét”. A Petőfi Irodalmi Múzeum kiállításának hagyományos részében mégis bepillantást nyerhet a látogató a Weöres költészetén kívül eső, de annak alakulását mégiscsak befolyásoló életrajzba. Ezeket a tematikus elrendezésben szereplő témaköröket elsősorban Weöres Sándor levelezésén, vallomásain keresztül mutatja be a tárlat, az ő szavait idézi, ha a családjáról, mestereiről, tanárairól, barátairól, az irodalmi életről, történelmi, politikai eseményekről vall. Itt lehetőség van arra is, hogy a múzeum gyűjteményében őrzött kéziratokat, fotókat, könyveket, képzőművészeti alkotásokat, valamint a társintézményekben fellelhető dokumentumokat is megtekintse a nagyközönség.


Kurátor: Hegyi Katalin irodalmi muzeológus

Látványtervező: Mihalkov György (PIM)

Az installációk alkotói:
Fogadófal: Sárosi Róbert, Orosz Judit, Debreczeni Zoltán
Utazások: Karasz Dániel, Samu Bence, Hegyi Katalin
Verstapintó: Sárosi Róbert
Verskoppintó: Sárosi Róbert, Imre Gábor
Versfal: Nagy Ágoston
Keresztöltés: Ruttkay Zsófia
Gondolatfújás: Samu Bence
Versrajz: Nagy Ágoston
Versfoltozás: Samu Bence
Gyümölcsversek: Nagy Ágoston, Keresztúry Kata, Bálint Sára
Galaxis: Cziner Máté, Szűcs Krisztina, Ruttkay Zsófia

Irodalmi szakértő: Bartal Mária

Projektmenedzser: Ruttkay Zsófia