MOME - Moholy Nagy Művészeti Egyetem

   

 

Látványos Címátadó Ünnepség

23238194332 945324f8c3 z

Idén a Moholy-Nagy Díjat 10. alkalommal adta át az egyetem. A díjat mindig olyan személyiség kapja, akinek alkotói tevékenysége az egyetemével és névadójával azonos értékeken alapszik: az integratív gondolkodáson, a szellemi innováción és a művészeti műfajok közötti átjáráson.

2015 Moholy-Nagy Díjasa a kortárs magyar táncművészet meghatározó alakja, Frenák Pál lett, aki november 26-án este vehette át a Péter Vladimir szobrászművész, a MOME Design Intézet Tárgyalkotó Tanszékének professzora tervezte díjat Fülöp József rektortól a MOME Auditóriumában. Az ünnepségén Zsótér László Ferenczy Noémi-díjas tervezőgrafikusnak professor emeritus címet adományozott az egyetem.

Az emlékezetes esemény Frenák Pál egyik emblematikus szólójának a MenNonNo improvizatív megidézésével vette kezdetét. A hatalmas két tengert idéző ruha és az expresszív előadás teljesen magával ragadta a telt házas Auditórium közönségét.

Az ünnepség első részében DLA – művészeti doktori fokozatot vett át Cseh András, Cseh Gabriella, Lenkei Balázs, Marián Balázs, Nagy Ágoston, Székely Katalin, Ványolós Endre és Vető Péter, majd Csepregi Sándor István, Jeney Zoltánné Tóth Éva, Slézia József és Veres Bálint habilitációs címet. Az esten Zsótér László Ferenczy Noémi-díjas tervezőgrafikus professor emeritus címet kapott. Méltató beszédét Vargha Balázs, a tervezőgrafika tanszék vezetője mondta el, míg a címet Fülöp József rektor adományozta Zsótér Lászlónak.

A címátadók után, és a Moholy-Nagy Díj előtt, az ünnepség két részének összekötéseként a MOME kórusa, a Momento előadásában Knut Nysted Immortal Bach kórusművét hallgathatták meg a résztvevők. A produkciót elektronikus zenei improvizációval Gryllus Ábris, míg hangvizualizációval Tarr Kálmán tette különlegessé.

A Moholy-Nagy díjat átvevő Frenák Pálról elsőként Illés Anikó, a MOME Elméleti Intézetének igazgatója mondta el méltató beszédét, majd Krámer György táncos-koreográfus, Frenák Pál pályatársa idézett fel pár személyes pillanatot. A díjat Fülöp József rektor adta át, az egyensúlyra épülő különleges tárgyat közösen rakták össze. Az ünnepség zárásaként Frenák Pál legújabb darabjából, a Birdie-ből láthattak rövid részletet a vendégek. A látványos és megható pillanatokkal tűzdelt esemény végén a pezsgő mellé Góg Angéla saját készítésű, Frenák darabok ihlette bonbonjait szolgálták fel.

 • MÁJ
  03
  A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatói a MOME Z-ben töltött évek elmesélhetetlen történeteit és élményeit egyedi zi...
  19:00 - 21:00
  Ráday utca 31/b
 • MÁJ
  06
  Conference in dialogue between post-disciplinary fields Hosted by: Design Culture Studies Doctoral Program, MOME and the Hungaria...
  10:00 - 17:00
  MOME TWO, Budapest, Budakeszi út 12-22, 1121 Magyarország
 • MÁJ
  17
  -
  MÁJ
  18
  Ha esetleg azt gondoltad volna, hogy a MOME hallgatóinak kreativitása a design területére korlátozódik, most megmutatjuk, ho...
  21:00 - 04:00
szechenyi2020