MOME - Moholy Nagy Művészeti Egyetem

   

 

Bodó Julianna professzorasszony vendég előadása a MOME-n

bodo julianna

Bodó Julianna professzorasszony, az erdélyi Sapientia Egyetem Csíkszeredai Karának egyetemi tanára, "Miénk a tér? Szimbolikus térfoglalás és identitásépítés a rendszerváltás utáni időszakban a székelyföldi régióban" címmel tart előadást a MOME-n.

Bodó Julianna (PhD) a magyar kulturális antropológia újjászületése óta fontos szereplője e tudományág életének. Alapító tagja és meghatározó alakja a csíkszeredai Kulturális Antropológiai Műhelynek (KAM), ami a magyar kulturális antropológia egyik legfontosabb műhelye. Fő kutatási területei a kulturális antropológia, alkalmazott szociológia, a tömegkommunikáció és a társadalomelmélet. Tagja a magyar és a román kulturális antropológiai társaságnak.

Jelenlegi előadásának témája az egyik olyan kérdéskör, amelynek kutatásában a KAM nemzetközi mércével is jelentős eredményeket ért el: a térhasználat, szimbolikus térfoglalás kérdésköre. Erdélyben a térhasználatnak igen nagy szimbolikus jelentősége van a nemzetiségek közti viszonyban, s a KAM kutatásai nagyon érdekes konkrét eseteken keresztül mutatják be a romániai rendszerváltás környékén és után a szimbolikus mezőben zajlott küzdelmeket, illetve az ünnepi-ceremoniális térhasználat sajátosságait.

Az előadás címe: Jelek a térben. A nyilvános tér ünnepi használata -- szimbolizáció és identitás
Időpont: 2016. április 06., szerda 11. 30
Helyszín: A201