MOME - Moholy Nagy Művészeti Egyetem

   

 

Fehér Borit beválasztották a TEDxDanubia Fellowship programba

fehér bori portre

A TEDxDanubia Fellowship programban olyan ötleteknek biztosítanak lehetőséget, melyek hozzájárulnak közös jelenünk és jövőnk jobbá tételéhez. A program legfőbb célja a pozitív változásért küzdő, emberiség jövőjéért tenni vágyók támogatása, többek között a közöttünk élő tudósok, vállalkozók, feltalálók, művészek, különleges tehetségek, valamint a társadalmi és kulturális fejlődés fellendítését elősegítő emberek felkarolása. Olyanokat keresünk, akik milliók sorsát formáló víziókkal, úttörőnek számító ötletekkel bírnak, és mindezek megvalósítására egy kidolgozott, realisztikus tervvel is rendelkeznek. A kiválasztott Fellow-k nemcsak a szerteágazó és erős TEDxDanubia közösség kapcsolatrendszerét, kiterjedtségét, és szakértelmét használhatják, hanem egyben lehetőségük nyílik mentorokkal való konzultációra is.

E programba jutott be Fehér Bori építész, szociális designer, a MOME EcoLab Fenntarthatósági kutatócsoport vezetője. A Bódvaszilasi Általános Iskolával közösen létrehozott Felhőgyár innovációs design műhely keretén belül azért dolgozik, hogy mélyszegénységben élő gyerekek fiatal designerekkel, építészekkel, fotográfusokkal és grafikusokkal együtt végezhessenek kreatív alkotómunkát, ezzel segítve a résztvevők személyes jövőképének fejlődését.

Mióta 2012-ben elkezdte tevékenységét a Bódva-völgyében, hallgatóival arra keresi a választ, hogy a design milyen módon képes új perspektívát nyitni hátrányos helyzetű közösségek számára. Célja, hogy egy olyan teret alakítson ki a Bódva völgyében, ahol a fővárosi designer és mélyszegénységben gyerek a helyiekkel együttműködve, hosszú távon, a megszokott oktatási keretektől eltérő módon tanulhat egymástól és a design segítségével megoldási lehetőségeket kereshetnek valós társadalmi problémákra.  

Ehhez kapcsolódóan 2016. május 19-én Fehér Bori lehetőséget kapott, hogy a Cloudfactory projektet bemutassa a TEDxDanubia 2016 eseményen az Uránia moziban.