MOME - Moholy Nagy Művészeti Egyetem

   

 

MOME sikerek a Visegrádi Animációs Fórumon

banoczki carpel

Kelet-Közép-Európa legnagyobb animációs pitch fórumát, a Visegrádi Animációs Fórumot május 3. és 5. között rendezték meg a csehországi Anifilm Nemzetközi Animációs Filmfesztivál keretében. A fórumra február 8-ig lehetett nevezni 20 percnél rövidebb animációs sorozat- és rövidfilmtervekkel. A legjobb rövidfilmes ötlet 2000 eurós pénzjutalmat kapott további fejlesztésre, a legjobb sorozatterv pedig továbbjutott a Cartoon Forumra.

A 2000 eurós pénzjutalmat rövidfilmes kategóriában Bánóczki Tibor (MOME Anim MA diploma témavezető) és Szabó Sarolta francia-magyar koprodukciós Carpel című filmterve nyerte, mely az idei annecy-i fesztiválon megrendezett MIFA pitch fórumába is bekerült.

Televíziós sorozat kategóriában két magyar ötletet is díjaztak. A szekció nyertese Buda Flóra Anna és Turai Balázs (MOME Anim hallgatók) horvát-magyar koprodukciós The Piracy of Princess Priceless című szériája lett, így az ő sorozattervük jutott tovább a szeptember 13. és 16. között Toulouse-ban megrendezett Cartoon Forumra.

A VAF-on van egy ún. New Talents (Új tehetségek) szekció is, mely az ígéretes pályakezdők rövidfilmjeire koncentrál, egy alternatív promóciót nyújt a legkiválóbb fiatal alkotóknak Közép-Kelet-Európában. Ebbe a válogatásba 11 film került, köztük három MOME Anim diplomafilm: a tavalyi év legtöbbször díjazott animációja, a Mese Bertóti Attilától, Andrasev Nadja Cannes-ba és Annecy-ba is kijutott A nyalintás nesze című szürreális szerelmi története, valamint Kopasz Milán kevert technikával készült, boldogságkeresésről szóló filmje, a Beyond. A 11 filmből álló blokkot európai fesztiválokra szánták a következő egy évben, lehetőséget nyújtva szélesebb (szakmai) közönség elérésére. Az előző éves VAF-válogatást egyébként az őszi Primanimán, illetve az Anilogue-on nálunk is lehetett látni.