MOME - Moholy Nagy Művészeti Egyetem

   

 

Fotók és szobrok párbeszéde a Páratövis c. kiállításon

paratovis meghivo

Páratövis címmel nyílik kiállítás Szalonta Ábel (MOME Média Intézet) fotográfus és Gálhidy Péter szobrász munkáiból 2016. május 19-én a Szent István Bazilikában. A kiállításon bemutatott és párbeszédbe hozott művek a fotográfia és a szobrászat kapcsolatára is rámutatnak.

Megnyitó: 2016. május 19. 18.00
Helyszín: Szent István Bazilika
Megtekinthető: 2016. július 8-ig
Kurátor: Uhl Gabriella

A kiállítás címét Weöres Sándor egysoros verséből kölcsönözte, a versjáték, amely megihlette a képzőművészeket egyben aforisztikus bölcsesség is, a játék azonban nem gyermeki privilégium itt, hanem a felnőtt ember életének is szerves része: felszabadít, azaz a megosztott és széttagolt világhoz és személyiséghez képest felidéz egy harmonikusabb állapotot.

A kiállításon bemutatott és párbeszédbe hozott művek a fotográfia és a szobrászat kapcsolatára is rámutatnak. Annak a tapasztalatnak a jegyében, hogy a fotografikus kép megjelenése után más térszemlélet alakult, a hagyományos mintázási folyamat megváltozott. Ám kölcsönviszonyról van szó, a szobrász tapasztalata ugyanúgy visszahat a fotográfusra. A tárlat ezt a kereszteződést állítja eddig fel nem tárt kapcsolatba. A kiállítás nyomkövetés is, amely a két művész szellemi párbeszédét mint folyamatot, azaz önmaga születését is dokumentálja.

A finom és érzékeny szemlélete az, amely a két művész munkáit összeköti, az a szemlélődésből és megfigyelésből táplálkozó művészet, amely képes a leheletnyi elmozdulások regisztrálására. A szisztematikus és türelmes, csendes megfigyelés heroikus vállalkozás akkor, amikor a zaj, a gyorsaság uralkodik. A művészet egyik esélye az lehet, ha visszatalál a tapasztalatokhoz, annak figyelembe vételével, megtanulásával, amit az utóbbi évtizedek (természet)tudománya feltárt, ha másként nem legalább a megfigyelési módszer átvételével. Ez egy olyan korszakban történik, amikor a történelem képek, szövegek és tettek rettenetes törmelékhalmaiban mutatkozik meg. Az elgondolkozás, a szemlélődés olyan kifejezési formák e világban, amelyek a durvasággal szembeni tartást mutatják fel.