MOME - Moholy Nagy Művészeti Egyetem

   

 

Kreatív világítás kurzus a GE-MOME együttműködésében

GE kurzus

Stratégiai partnerségi megállapodás keretében a MOME és a GE Magyarország idén márciustól egy olyan felsőoktatási modell kidolgozására törekszik, amely hatékonyabb együttműködést tesz lehetővé a felsőoktatási intézmények és a versenyszféra között, kölcsönösen és fenntartható módon erősítve kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységeiket, ugyanakkor azt is biztosítva, hogy az oktatási intézmények független intellektuális közösségként válaszoljanak a jövő kérdéseire és kihívásaira.

Az összefogás első kézzelfogható eredménye az a kurzus, amelyet a MOME indított el áprilisban “Kreatív világítás” címmel. A feladat a GE új irodaház tereinek átgondolása volt oly módon, hogy abban az ott dolgozókat olyan folyamatos interaktív élmény érje, amely pozitívan befolyásolja a hangulatukat. A kurzus során a GE Lighting vezető tervezői betekintést nyújtottak az általuk kidolgozott eszközök és technológiák világába, így az ötletek kidolgozásánál a GE által fejlesztett eszközöket is fel lehetett használni. A kurzuson felvetett problémára kilenc megoldás született, amelyet videó prezentáció formájában, angol nyelven mutattak be a MOME hallgatói a GE Magyarország elnöke, Joerg Bauer és a GE Lighting technológiai igazgatója, Koltai Zoltán előtt. A prezentációk a teljes kutatást, az ötlethez vezető utat, a vázlatokat és a kész makettet is bemutatták.

“A kurzus alapvetően a kreatív világítás témakörében, kifejezetten az egyterű irodai környezet 21. századi kialakításával foglalkozott, fókuszában a privát, közösségi és élményt generáló megoldásokkal.” – tette hozzá Szénássy Alex, a MOME meghívott oktatója.

„A bemutatott ötletek és koncepciók mindegyike tükrözi a MOME kimeríthetetlen gondolati forrását és a szabad gondolkodás nagyszerűségét. Amikor egy kurzus jó kezekbe kerül, mindig megcsillan a lehetősége, hogy kinyíljon egy kapu, ami a hallgatók számára kézzelfoghatóvá teszi a tervezői gondolkodás komplexitását, és megmutatja a gondolattól vezető utat a célok megszületéséig.” – értékelte a kurzust Szalontai Ábel, a MOME Média Intézet igazgatója.

„A GE rendkívül fontos versenyelőnynek tartja a sokszínűséget és büszke arra, hogy a MOME partnereként a cégünk digitális és alapvető ipari erőforrásaira építve ki tudja egészíteni az egyetem szakmai kreativitását és design-ját. A kurzuson bemutatott szakmai prezentációkat és ötleteket pedig különösen nagyra értékeljük.”

A kurzust vezette: Szénássy Alex (Laboratory Group), Fábián Noémi (MOME), Tasnádi József (MOME)
Vendég előadó: Szabó Amanda (Lighting Designer, Berlin)

A Média Design BA képzésen résztvevő hallgatók: Birtalan Szabolcs, Boldizsár Edit, Cserépy Annamária, Halák László, Hódi Levente, Iván Nikolett, Kiss Soma, Kovács Dorottya, Lazin Damján, Lestár Ákos, Lőrinczi Gergely, Spencer-Gálfi Ryan, Stekovics Kata, Szatmári Bendegúz, Tóth Fábián, Zászlós Mariann.