MOME - Moholy Nagy Művészeti Egyetem

   

 

MOME Építészeti Intézet a győri Alkotóhéten

14468195 1078987155503492 2269688997835071496 o

A győri Széchenyi István Egyetem Építészeti és Épületszerkezettani Tanszéke tizenötödik alkalommal rendezte meg tradicionális Alkotóhetét. Az idei év témája a Tér-Játék volt. Szeptember 26-30. között kilenc csapat hozta létre installációit az Építész Műteremház szomszédságában álló parkolóházban. Idén második alkalommal az ország minden építészképzése képviseltette magát.
A MOME Építészeti Intézet 5 hallgatót és egy alumnusz csoportvezetőt delegált az alkotóhétre. A győri hallgatók csapatai kiegészültek más egyetemek hallgatóival, így 10-12 fős csapatokban zajlott a munka. Az alkotók munkáját csoportvezetők segíttették, akik a résztvevő egyetemek oktatói, tanárai, tanszékvezetői. Az Alkotóhét keretén belül minden évfolyam külön feladatot. Az I. évesek számára felhasználható anyag a Raschel-háló volt, a II. és III. évesek számára pedig csapatonként 40 tábla 240x120 cm-es hullámkarton állt rendelkezése.
Az Alkotóhét eredményeként olyan installációk születtek, melyek reagáltak a sajátos helyszínre, átértelmezték, átlényegítették a parkolóház funkcionális-mérnöki térstruktúráját. A felhasználható alapanyagok alapos megismerése, kreatív alkalmazása és tulajdonságainak kiaknázása kulcskérdés volt. Emellett a téma sokfélesége és szabad értelmezhetősége miatt változatos és különös alkotások születtek. Az esemény zárásaként ezeket közösen bejártuk, értelmeztük és értékeltük. Az elkészült installációk szeptember 30-án, a Kutatók Éjszakája szélesebb közönsége számára is megtekinthetők voltak.

Dobos Bence írása