MOME - Moholy Nagy Művészeti Egyetem

   

 

MOME együttműködés

14680869 1839048579662684 8132751290765254409 o

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Debreceni Egyetem, és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem stratégiai együttműködési megállapodást kötött.

A kulturális alapú városfejlesztés egyik fundamentuma a széleskörű együttműködés országosan és nemzetközileg számon tartott szakmai partnerekkel, intézményekkel. Debrecen oktatási és kulturális fejlesztésében is központi szerepet kap  az innovációban, a kreatív iparágban rejlő lehetőségek kihasználása. A város célja olyan intézményi partnerségi viszony kiépítése, amely a hozzáadott szellemi tőkében rejlő potenciál felhasználásával lehetőséget teremt egy sokszínű kulturális projekt megtervezésére is. Mindezen fejlesztési célok mozgatója az Európa Kulturális Fővárosa pályázat előkészítése.

A kulturális stratégiai célkitűzések és a sikeres pályázat összeállítása szempontjából nélkülözhetetlen olyan stratégiai együttműködés kialakítása modern, innovatív vállalkozásokkal és nonprofit szervezetekkel, komoly hazai és nemzetközi kapcsolatrendszerrel rendelkező egyetemekkel, önkormányzatokkal, amelyek hosszú távú partnerséget biztosítanak a város számára.

E célból Debrecen stratégiailag kiemelten fontos partnerségi megállapodást kezdeményezett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel (a továbbiakban: MOME), valamint a Debreceni Egyetemmel. A megállapodás megkötéséről Debrecen közgyűlése júniusi ülésén döntött.

 A 130 éves fennállását 2010-ben ünneplő MOME napjainkban a legszélesebb értelemben vett vizuális művészetek alkotóinak egyetemi képzése révén tölt be meghatározó szerepet az ország kulturális életében. Az intézmény széleskörű képzést biztosít hallgatóinak: alap- és mesterképzés, doktori képzés és szakirányú továbbképzés is a palettáján található. Közel 1000 fős hallgatói létszámmal működik az egyetem, széles szakmai kapcsolatrendszerrel, elsősorban a végzős hallgatókra építve. A jövőben a MOME a pályázat előkészítésében, valamint a kulturális alapú, fenntartható városfejlesztésben is kiemelt feladatokat lát el.

A stratégiai együttműködési megállapodás másik partnerszervezete a Debreceni Egyetem  amelyhez az Önkormányzatot számtalan együttműködés, szakmai kapcsolat fűzi. A Debreceni Egyetem ma 14 karral rendelkezik, ezzel az legszélesebb hazai képzési kínálatot nyújtó, legnagyobb hallgatói létszámú és költségvetésű, legmagasabb összes impakt faktorú felsőoktatási intézmény, amely közel negyvenezer hallgatót tudhat magáénak. Hallgatói és oktatói bekapcsolódnak a nemzetközi tudományos vérkeringésbe is. A világszerte több mint száz egyetemmel létesített együttműködési szerződések, az Erasmus és más programok révén a diákok számtalan külföldi ösztöndíj között válogathatnak és az intézmény is egyre több külföldi hallgatót fogad. Az egyetem az elkövetkezőkben oktatási és kutatási kapacitásával, a meglévő tudásbázisával aktívan részt fog venni az Európa Kulturális Fővárosa pályázat kialakításában.

Az Önkormányzat, a Debreceni Egyetem és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem közötti stratégiai együttműködési megállapodás aláírására dr. Papp László polgármester, dr. Jávor András általános rektorhelyettes, és Fülöp József DLA rektor részvételével 2016. október 19-én szerdán 10 órától került sor a Régi Városháza 63-as termében.