MOME - Moholy Nagy Művészeti Egyetem

   

 

A idei Marcel Wanders Design Award fődíját MOME-n készült divatkollekció nyerte

 DSC8484

Péntek este a nemzetközi hírű holland designer, Marcel Wanders személyesen adta át a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) Design Intézetének hallgatói számára alapított díjat. Az idei mesterszakos diplomamunkák közül egy divattervezői munka, Márton Richárd ’Elmosódott vonalak’ című kollekciója kapta a fődíjat, melyhez az ifjú alkotó 1.500 Euro pénzdíjat is átvehetett.

További öt, frissen diplomázott designer is elismerésben részesült kreativitiásáért, tehetségéért és innovatív szemléletéért. Az ugyancsak divat- és textiltervezés szakon végzett Szabó Zsuzsanna, illetve négy formatervező művész, Morvay Máté, Horváth Viktor, Császár Róbert és Bányai Csaba.

Marcel Wanders a róla elnevezett design stúdió és nemzetközi luxus brand tulajdonosa, valamint a MOOOI luxus világmárka alapítója és kreatív igazgatója (2001), aki a 2008-as Design Hét Budapest sztárelőadójaként már járt a MOME-n. Azóta is közeli kapcsolatban maradt a hazai designszférával, és most visszatért az egyetemre az általa alapított díj kapcsán, melynek célja a pályakezdő, magyar tervezők támogatása.

 

A díjazott munkák

 

Fődíj

Márton Richárd – Divat- és textiltervezés

Elmosódott Vonalak

öltözködési formaterv

A mestermunka a nosztalgia pszichológiai struktúrája alapján épül fel. A jelent szimbolizáló forma felületének egy-egy pontja minden darabon szétbomlik, és a bomlás által felszabaduló felületen minden esetben virágot hoz valami, aminek a formai inspirációja a személyes múltban található. Így az egyes modellek két különböző idősík metszeteként jönnek létre.

konzulens
Szűcs Edit

témavezető
Remete Kriszta

További díjazottak

Szabó Zsuzsanna – Divat- és textiltervezés
Transition
jelmez központú performansz

A földön semmi sem állandó, minden folyamatosan változik. Ez a performansz ennek vizuális nyomait helyezi fókuszába. Az anyagot megmunkáló személy létrehoz egy testet borító burkot, majd lebontja és újrakezdi a munkát. Ez a monoton művelet ismétlődik többször, mialatt az anyag folyamatos és dinamikus változásokon megy keresztül, a teljes leroncsolódásig. A középpontban mindvégig a matéria látható memóriája áll.
konzulens:
Kele Ildikó
témavezető:
Szűcs Edit

Morvay Máté – Formatervező művész
Szoba a szabadban
formaterv

A tervezés célja volt az erkély minél nagyobb fokú integrálása az élettérbe, hogy a lehető legnagyobb mértékben járuljon hozzá a belvárosi lakások élhetőbbé tételéhez. A végleges terv egy részben automatizált, moduláris növénytároló rendszer, mely lehetővé teszi a különböző méretű erkélyek ideális kihasználását a lehető legkevesebb hozzáértéssel, idő és energia befektetésével.
konzulens
Juhász István
témavezető
Pais Anna

Horváth Viktor – Formatervező művész
Nefelejcs mező
Mobil applikációterv

A diplomamunkámban az elmúlt évtizedek digitális forradalmának az emlékőrzésünkre gyakorolt hatásainak vizsgálatán indultam el. Az emlékeink gondozásának egyre gyakoribb hiánya és a társas kapcsolataink virtualizálódása ösztönzött a mestermunkám tervezésében. A Nefelejcs Mező egy organikus emlékőrző és visszaidéző alkalmazás. A Mezőbe ültetett emlékeink gondozása, megosztása által könnyen kereshető nefelejcseket növeszthetünk, amik segítenek jobban megérteni saját magunkat, és vezetnek el oda, ahol a saját és másokkal közös emlékeinket a valós térben élhetjük át újra.

konzulens
Cosovan Attila
témavezető
Pais Anna

Császár Róbert – Formatervező művész
Autonóm targonca
Járműterv

Az autonóm autók fejlődésével, a járműgyártás más ágaira is hatással van ez a technológiai ugrás. Az árumozgatás területén az önműködő targoncák alkalmazása kiemelten fontos a balesetek elkerülése szempontjából, illetve hatékonyságuk is kedvezőbb a hagyományos modellekkel szemben. A mestermunkám kifejezetten ennek a technológiának az előnyeit figyelembe véve tesz javaslatot egy sokoldalú, autonóm targoncára.

konzulens
Lenkei Balázs, Németh Gábor

témavezető
Scherer József

Bányai Csaba – Formatervező művész
Fesztivál szállás
formaterv

Mestermunkám témája egy zenei fesztiválokra szabott szálláshely. Ez a kétszemélyes bungaló a látogatók azon rétegének szól, akik a hagyományos sátras kempingeknél komfortosabb szállást keresnek, ahol ágyban alhatnak és biztonságban tudják az értékeiket. A megszokottnál magasabb kényelmi szint mellett a szerkezet megfelel a fesztiválok sajátos ideiglenes építészeti szempontrendszerének is. Strapabíró, szélsőséges időjárási viszonyok között is védi lakóit, gyorsan szerelhető és bontható, továbbá praktikusan szállítható és tárolható.

konzulens
Pozsár Péter

témavezető
Vető Péter

Fotók az eseményről itt találhatóak.