MOME - Moholy Nagy Művészeti Egyetem

   

 

Wladis ♥ Talent - beszámoló

15002306 1680548668897932 6853325178741508106 o

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Tárgyalkotó Tanszék fémműves ékszertervező hallgatóinak Wladis ♥ Talent című kiállítása Ékszerek Éjszakája Budapest programkeretein belül valósult meg a Wladis Galériában. A kiállítást Lipóczki Ákos, DLA Tárgyalkotó Tanszékvezető, egyetemi docens nyitotta meg, alább olvasható megnyitó szövege:

Megnyitóm tartalma a Wladis, a szívecske és a Talent szavakat fogja ízlelgetni, mint egy falat tortát, hogy miközben elégedetten majszolom azt, egy-két gondolatot megosszak Önökkel, veletek. Az első gondolat, ami eszembe jutott, hogy amíg a Wladis megvan, addig nincs nagy baj. Az ékszer iránt érdeklődőknek egy ritka hely, ahol valódi unikáliákat találhatnak. A szakma számára minőségi fokmérő, nekünk tanítványoknak szellemi közösség, amit Péter Vladimir neve fémjelez. A galéria megléte, illeszkedése Budapest szövetébe, a vitrinekbe tervezett tárgyak adtak és adnak hitelt tanár úr mondatainak.

A Wladis ékszerekbe formált tárgyalkotó szemléletet, tervezésmódszertant, gondolkodást az ékszer szerepéről az emberek életében igazán ott annál brett asztalnál értettem meg, ahol összerakhattam őket. Az ékszerek formák mögött rejlő világa, logikája, rendszere, tudatossága, építettsége olyan tanulság, ami sokszor segített nekem a későbbiekben a tárgytervezés során. Valamelyik felvételimen Tanár Úr egy fényesre kopott vaskarikát adott a kezembe és azt kérte, találjam ki, mi lehet az. Teljes lesokkolódás, ész nélküli ötletelés, pedig csak egy ivókút vödrének a láncszeme volt, aminek funkciójáról annak anyaga, mérete, megmunkálása, a rajta lévő nyomok árulkodtak, csak akkor ennek felismerésére, analizálására vak voltam. Ilyen találós kérdések a Wladis ékszerek is melyek végig gondolását, megfejtését mindenkinek csak ajánlani tudom, hiszen Péter Vladimirtól így is lehet tanulni.

Jöhet a szívecske, ami azért lett egy piktogram a címben, mert így sokkal többet jelent, mint egy „like”, vagy „love” kifejezés és mindenki arra asszociál, amire akar. Orlai Balázs kollégám, aki a meghívót tervezte egy bizarr anatómiai szívet asszociált bele, ami vagy azt mutatja, hogy az utóbbi napokban túl sok West World-öt nézett vagy tudja, hogy a Wladis-os kiállításokba belefér valami frivol íz. Én minden régi, jelenkori és majdani vérnyomásproblémákkal küzdő tanszékvezető, viseltes koszorúér rendszerét látom benne, ami annak a következménye, hogy szívünket-lelkünket kitesszük szakért és a hallgatókért.

A Wladis, mint Műterem és Galéria többféleképpen szereti a tehetségeket. Működésével motivál, kiállításaival inspirál, kiállító helyként pedig lehetőséget ad a szárnypróbálgatásra. A kiállított munkák egy évek óta visszatérő BA2 éves „alternatív foglalás” feladat. A kurzus célja, hogy kizökkentsék a hallgatókat az ékszerfoglalatok sztereotípiáiból, illetve hogy saját maguk belekóstolhassanak a kőcsiszolás türelmes és precíz világába. A három évfolyam hallgatói munkáiból összeállított anyag reprezentálja azt a szemléletet, amit a szak képvisel és oktat az ékszertervezés kapcsán. A címben szerepel a „Talent”, a tehetség kifejezés. A félreértések elkerülése végett tisztázom, hogy nem csak 10 tehetségünk van, nálunk mindenki tehetséges, hiszen, ha nem lennének azok, akkor nem vettük volna fel őket. Ha pedig már felvételi, akkor pedig hagy ragadjam meg a lehetőséget, hogy ezen a fórumon is bejelentsem, hogy sok munkát követően 2017-től már végre a MOME Tárgyalkotás szakra lehet jelentkezni.

Az új szak összevonja a fémművesség, ékszertervezés, kerámiatervezés és az üvegtervezés területeit. Ezenkívül oktatási portfóliónkat tovább bővítettük olyan innovatív anyag- és technológiakutató specializációkkal, mint a digitális tárgyalkotás, a 3D nyomtatás, a betonkísérleti stúdiumok és a food design.

Célunk, hogy olyan designer-maker szakembereket képezzünk, akik a tárgyalkotás területein képesek egyedi és manufakturális körülmények között tárgyak tervezésére, valamint képesek azok magas szintű kivitelezésére is. Munkánkat igazolva diplomát szerző hallgatóink nagy százaléka alapít modern tárgyalkotó manufaktúrát, ezzel munkahelyet és megélhetést teremt nem csak a saját maga, hanem alkalmazottai számára is, csakúgy, mint a Wladis Galéria és Műterem.

Végezetül köszönöm Tanár Úrnak a lehetőséget, a Stofinak, Krisztiánnak, Panninak, Fruzsinak a segítséget az esemény szervezésében és gratulálok a kiállító hallgatóknak és sok sikert kívánok nekik!"