MOME - Moholy Nagy Művészeti Egyetem

   

 

Mirko Ilic a MOME-n

15078650 1003758093067214 733748480250509621 n

A MOME Tervezőgrafika Tanszék meghívásából Mirko Ilic tartott előadást a MOME Auditóriumában. A jelenlévők betekintést nyerhettek a világhírű grafikus designer progresszív szellemiségű, sajátosan provokatív alkotói világába.

Mirko Ilic pályafutása a volt Jugoszláviából indult, művészeti tanulmányai és első alkotói időszaka Zágrábhoz kötődik, ahol a ’70-es, ’80-as években induló zenei Új hullám mozgalmának jelentős résztvevéjeként plakátokat, lemezborítólat, képregényeket, könyv- és magazincímlapokat készített.
A ’80-as évek végén New Yorkba települt, ahol rövidesen a legjelentősebb lapokban jelentek meg illusztrációi. Később a Time Magazin nemzetközi kiadásának, majd a New York Times Op-End részének művészeti vezetőjeként dolgozott. 1995-ben saját stúdiót alapított, amely napjainkig aktív. Közéleti és politikai meggyőződését határozottan és következetesen vállaló, azt sokszínű formában megjelenítő munkái a mai napig a legváltozatosabb grafikai technikákkal, a legkülönbözőbb médiumokban jelennek meg.

Számos szakmai díjjal rendelkezik, munkáit gyűjtőként jegyzi a Smithsonian Múzeum és a MoMA is. A  New York-i School of Visual Arts tanára, az utóbbi években több vizuális kommunikációval foglalkozó könyve jelent meg olyan partnerekkel, mint Steve Heller vagy Milton Glaser.