MOME - Moholy Nagy Művészeti Egyetem

   

 

MOHOLY EXTRA

17097977 1656781417951836 4057441727685810521 o

2017. március 30-án, csütörtökön kerül sor a Magyar Formatervezési Tanács (MFT) és a MOME+ (a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem inkubációs projektje) szervezésében a 2016-os Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíjasok féléves programjukat ismertető prezentációira, valamint a kivitelezett projekteket bemutató kiállítás megnyitójára. A Kortárs Építészeti Központban (KÉK) 16:00 órai kezdettel induló program során a fiatalok és munkáik bemutatkozása mellett, kerekasztalbeszélgetések keretében többek között olyan, kapcsolódó témákat vitatnak meg a meghívott szakértők, mint az Ösztöndíjprogram inkubációs potenciálja, a nyertesek előtt megnyíló gazdasági és kreatív lehetőségek, valamint a program eddigi eredményeit feltérképező kutatás megállapításai. (Teljes programot lásd alább.)
A Moholy-Nagy Formatervezési Ösztöndíjprogram majd harminc éve során száznál több fiatal, hazai designer kapott lehetőséget a szakmai fejlődésre, tehetsége kibontakoztatására. Az elmúlt évek során egyre jelentősebb ipari, gyártói részvétellel kiegészült, és gazdasági döntéshozói figyelemmel kísért program valós jövőbeni lehetőségeket kínál a díjazottak és projektjeik számára.


A Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíjpályázat

A majd harminc éves múltra visszatekintő ösztöndíjpályázatot a fiatal, önálló alkotói munkát folytató tervezők részére írják ki, évente egy alkalommal. A pályázat nyertesei fejenként havi bruttó 150.000 forint ösztöndíjban részesülnek, összesen 6 hónapon keresztül, melynek végén a nagyközönségnek kiállítás keretében, míg az ösztöndíjbizottságnak írásos és szóbeli beszámolóban mutatják be munkájuk eredményeit. A pályázatra jelentkezhetett minden, 35. életévét még be nem töltött fiatal, szakirányú diplomával rendelkező tervező-, illetve iparművész, aki Magyarország területén folytat alkotói tevékenységet.
A 2017-ben a Magyar Formatervezési Tanács nevében eljáró Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala által, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. pénzügyi lebonyolítói közreműködésével meghirdetett ösztöndíjpályázat finanszírozásában részt vesz az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt., és két frissen csatlakozó társfinanszírozó, a Nyír-Demonich Zrt. és a Planet-Gép Kft. Különleges színfoltot jelentenek az izgalmas kihívást jelentő, gyártói együttműködésben kínált feladatok: a már említett Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt.-n túl, idén a Maform Kft., a Multinetwork Kft., valamint a Mobilsofa Kft. csatlakoztak önálló feladatkiírással.


A MOME+

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) hosszú távon a magyar kreatívipar és innovációs tevékenység vezető szereplőjeként határozza meg önmagát. Az ezt erősítő, többszintű aktivitások egyik eleme a MOME+ kísérleti inkubációs projekt. A MOME+ olyan programjavaslatokat dolgoz ki és indít útjára, amelyek az egyetem specialitásaira építve, kifejezetten a volt és jelenlegi diákok igényeire, adottságaira szabva nyújtanak segítséget a pályán való elindulásban, talpon maradásban és szakmai önállósodásban. A MOME+ fontos vállalása, hogy felkutatja és megerősíti a MOME graduális képzése, valamint kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenysége közötti közös felületeket, továbbá csatornákat hoz létre az egyetem által létrehozott eredmények társadalmi és piaci hasznosulásához.

 

MOHOLY EXTRA: Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíjprogram 2016.
nyilvános prezentáció, kerekasztal és megnyitó:

2017. március 30. csütörtök, 16:00
Kortárs Építészeti Központ (KÉK), 1111 Budapest, Bartók Béla út 10-12.
Az esemény Facebook oldala.
Az ösztöndíjasok munkái 2017. április 30-ig tekinthetők meg a KÉK-ben.
Nyitva: minden nap 9:00-18:00 között.

A programon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a következő email címen lehet 2017. március 28-ig: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.