MOME - Moholy Nagy Művészeti Egyetem

   

 

Designkonferencia a MODEM-ben

23336289 10212913977378684 1052682896 o

November első hétvégéjén rendezték meg a MODEM első designkonferenciáját a Tervezett alkotás című kiállítás kapcsán.

Design, öndesign, megtervezés és megfontolás, hétköznapi esztétika és designkapitalizmus – ezek voltak a konferencia fő témái. Vajon kihirdethetjük-e a design totális győzelmét, s ha igen, akkor pontosan mi fölött is? Szóba kerültek sok más mellett a hashtaghasználati mutatók, a spekulatív és kritikai dizájnstratégiák, a briefek és posztok, valamint a különböző designhasználati módok.

PROGRAM

10.00: érkezés, szabad kiállításlátogatás

11.00: HORÁNYI ATTILA (esztéta, művészettörténész) - A konferencia bevezetése

11.15: KOVÁCS PÉTER (DLA, egyetemi docens, DE, Építész Tanszék) előadása:
Építészeti design vagy designépítészet. Az építészet és a design áthallásos fogalmak. Kérdés, hogy a kettő ugyanaz, vagy egyik része a másiknak, vagy csak közös metszeteik vannak, vagy teljesen más dologról beszélünk? Nem biztos, hogy van jó válasz. Fókuszáljunk egyszerűen csak a design és az építészet kapcsolatára és a mindkettőben lényeges momentumra, a forma kialakulására…

11.45: PETTENDI SZABÓ PÉTER (egyetemi oktató, METU, Fotográfia Tanszék) előadása:

Végzettségem: fotográfus, tervező művész. Bármely alkotói tevékenység felfogható komplex, intuitív és tervezett szakaszokat magában foglaló kommunikációs folyamatként. Példákat hozok arra, miként érvényesült ez a hozzáállás saját művészeti projektjeimben.

12.15: KESZEG ANNA (PhD, egyetemi adjunktus, DE, Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék és Babes-Bolyai Tudományegyetem) előadása:

Design és (élet)stílus összefüggései az Instagramon. Az előadás a francia művészetszociológia hagyományából kiindulva értelmezi az (élet)stílus fogalmát olyan egzisztenciális stilisztikaként, mely minden gyakorlati döntésünk mögött felismerhető (Marielle Macé). A fogalmat hashtaghasználati mutatók segítségével kiválasztott designtematikájú posztok elemzésével magyarázom, hogy a kortárs populáris és hétköznapi esztétikák működésmódját megmutassam.

13.00 - 13.45: ebédszünet

13.45: LAKNER ANTAL képzőművész - alkotói állásfoglalás
14.00: ANTAL BALÁZS képzőművész - alkotói állásfoglalás
14.15: FAJCSÁK DÉNES építész - alkotói állásfoglalás
14.30: BALLA DÓRA tervezőgrafikus - alkotói állásfoglalás

14.45 - 15.00: kávészünet

15.00: SZENTPÉTERI MÁRTON (PhD, egyetemi docens, MOME, Elméleti Intézet) előadása:

Egy különleges nap – Az állam totális művészete. Az előadás a designkapitalizmus totális esztétizációjának előképeiről szól. A középpontban a Mussolini-éra fasizáló törekvéseit érzékletesen bemutató Una giornata particolare című Ettore Scola-film és annak forgatási helyszíne, a római Palazzo Federici állnak majd.

15.30: SCHNEIDER ÁKOS (főszerkesztő, designisso) előadása:

A tervező felesel – Spekulatív és kritikai designstratégiák. Az előadás olyan, a spekulatív és kritikai design területén kirajzolódó tervezői stratégiákra irányítja a figyelmet, amelyek a modern designhagyomány funkciót hangsúlyozó megközelítéseivel ellentétben egyre inkább a kortárs művészet taktikáit és intézményrendszerét használják annak érdekében, hogy a felhasználóbarát vagy emberközpontú (human-centered) design helyett a tervező kritikai mozgásterét kiterjesszék.

16.00: ERHARDT MIKLÓS (DLA, egyetemi docens, MOME, Média Intézet) előadása:

A jóravalóság hányattatásai a kortárs képzőművészetben és designban. Néhány gondolat és példa a kortársművészet és kortárs design etikai fordulatához.

16.30: HORÁNYI ATTILA - zárszó

17.00: Tárlatvezetés a Tervezett alkotás című kiállításon a művészek részvételével

A konferencia a Debreceni Nemzetközi Művésztelep 2017 programja.