MOME - Moholy Nagy Művészeti Egyetem

   

 

Magyar Péter: Rajztollak - Tollrajzok

rajztollak eventcover-3

A MOME Építészeti Intézet szervezésében, a Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ) segítségével, Magyar Péter építész felajánlására megvalósuló előadás során egy életmű mutatkozik be: egy épületterv folyamatrajzai, a Spaceprint módszer magyarázata, tollrajzok. Mindezt egy pop-up kiállítás kíséri Magyar Péter eredeti rajzaiból.

"E rajzok leginkább a térbeli elrendezések lehetőségeiről gondolkodnak, a tér természetéről, kiterjedéséről és minőségéről tesznek fel kérdéseket. Magyar Péter olyan teljességre törekvő hiperlátásmóddal rajzol, amely folyamatban mindvégig ellenőrzése alatt tartja az ábrázoló geometriával kifejezhető "láthatóságot", az előtér-háttér tapasztalatait." - epiteszforum.hu

Az előadót köszönti: Kovács Csaba, az intézet igazgatója.

Magyar Péter 1967-ben diplomázott építészmérnökként a Budapesti Műszaki Egyetemen. Tanulmányai alatt és után a KERTI-ben, az IPARTERV-ben és a KÖZTI-ben dolgozott, a Lakóépülettervezési Tanszéken pedig tervezést tanított. 1975-ben hagyta el Magyarországot. Az ezt követő években Nigériában, Hollandiábann és Németországban élt, négy évig a zariai Ahmandu Bello Egyemen tanított. 1980-ban költözött Amerikába, azóta folyamatosan részt vesz az amerikai egyetemi építészoktatásban. 2007 óta a Kansas State Unviersity Építészeti Karának professzora. 2011-ig a kar vezetője. Korábban Fort Lauderdale-ben a Florida Atlantic University-n tevékenykedett az Építészeti Kar alapító igazgatójaként, azt megelőzően pedig a Pennsylvania State University Építészeti Karát vezette. 1992-ben a Budapesti Műszaki Egyetemen szerzett építőművész doktori fokozatot. 2011-ben a Magyar Építész Kamara és a Magyar Építőművészek Szövetsége Pro Architectura Hungarica díjjal tüntette ki. 2015-ben a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagjává választották. A Royal Institute of Britisch Architects (a Brit Királyi Építészeti Intézet) “Fellow”-ja. Tizennyolc önállóan jegyzett könyve mellett számos tudományos cikke jelent meg nemzetközi folyóiratokban. Ausztália kivételével minden kontinensen tartott előadásokat, workshopokat. Többezernyi rajzával a szellem anyaggá való átlényegülését vizsgálja.

Helyszín: MOME Z, 1111 Budapest, Bertalan Lajos utca 2., Auditórium

Időpont: 2018. január 29., 18:00

A belépés regisztrációhoz nem kötött és ingyenes.