MOME - Moholy Nagy Művészeti Egyetem

   

 

Március 15 MOME hallgatók szemével

DSC 0784

A Magyar Nemzeti Múzeum állandó történeti kiállításában Március 15-én debütált két olyan interaktív alkalmazás, melyet az előző félév Digitális Múzeum kurzusán(tanárok: Bényei Judit és Ruttkay Zsófia) találtak ki MOME hallgatók. A múzeum kérésére a félév során olyan beavatkozási javaslatok születtek, melyek az állandó kiállítást közelebb hozzák a mai fiatalokhoz. Ezek közül kettő – a MOME TechLab programozójának, Karasz Dánielnek köszönhetően – meg is valósult.

Rajkó Krisztina (Formatervező MA2) projektje a Pilvax kávéházba invitál, ahol a korabeli sajtót böngészve lehet megismerni a forradalmi napok híreit – nemcsak a politikáról, hanem például a társasági életről vagy a divatról is, de van szerepe az egyik kávéházi kutyának is. A másik alkalmazás Nagy Anikó (Design- és Művészetmenedzsment MA1) tervét megvalósítva egy játék keretében vezeti végig a látogatót a jeles nap eseményein, Pest-Buda térképén barangolva. Hiába iskolai tananyag, mégis csak keveseknek sikerül mind a 15 helyszínen jól válaszolni a kérdésekre.

A beavatkozás jelleget hangsúlyozó, az állandó kiállítás világától sárga színével és modern formájával elütő interaktív állomások az első napok tapasztalatai alapján igen népszerűek az iskolás látogatók körében.