MOME - Moholy Nagy Művészeti Egyetem

   

 

MOME oktatók gondolták újra a kilátót

kilato 04

A MOME oktatóinak, Kovács Csaba és Vass-Eysen Áron, iránymutató munkájából, az épített és természetes környezet, a régi és új épületelemek ötvözéséből, született meg az ország legmagasabb álló kilátója Galyatetőn.

A Kéktúra nyomvonalán található galyatetői kilátó egy kis tisztás közepén áll. Az 1939-ben átadott és a múló idő nyomait magán viselő romos kilátót körbevevő fák jelentősen túlnőttek az eredeti építmény kilátószintjén. A tervezők egyik célja ezért az volt, hogy az eredeti panoráma élményt visszaadhassák a látogatóknak. A bővítést nem elrejtve vasbeton toldással oldották meg az emelést. A vasbeton szerkezet a kőből rakott alsó rész belső oldalán is folytatódik, és egy masszív, új beton-aláalapozáshoz csatlakozik, amely így egyben stabilizálja is a megváltozott arányú épületet.

A beavatkozásnak köszönhetően az ország legmagasabban álló kilátója született meg, mely egyedülálló, 360°-os panorámát biztosít. A csaknem 1000 méteres magasságban lévő tetőterasz megközelítése egy új, kettős közlekedési rendszeren keresztül lehetséges: a tervezők a megnyújtott belső mag köré csavartak két, egymással párhuzamosan haladó lépcsőt, szigorúan elválasztva ezzel a fel és lejutást.

A megújult kilátó abból a szempontból is különlegesnek mondható a hazai építészetben, hogy különböző funkcionális, texturális és fakturális tulajdonságú elemeket integrál. A kilátó esetében kiválóan működik a membránból készült háló, amely a fényviszonyoktól, az időjárástól, a látószögek változásától függően látványosan módosul.

További részletek az epiteszforum.hu oldalon.

 • NOV
  21
  A MOME kiemelkedő őszi eseménye, a Moholy-Nagy-díj és Őszi Címátadó ünnepsége! Az idei díjazottunk Barabási Albert-L...
  18:00 - 20:00
  MOME TWO, Budapest, Budakeszi út 12-22, 1121 Magyarország
 • NOV
  29
  -
  DEC
  01
  Central European Society for Soundscape Ecology https://cesse.mome.hu/ Organized by MOHOLY-NAGY UNIVERSITY OF ART AND DESIGN BUD...
  18:00 - 21:00
  Budapest, Magyarország
 • NOV
  30
  BA Nyílt Nap a MOME-n! Szeretettel várjuk alapképzésre jelentkező érdeklődőinket, akik tájékoztatást szeretnének kapn...
  09:00 - 13:00
  MOME Z, Budapest, Bertalan Lajos u. 2, 1111 Magyarország
szechenyi2020