42 éves a MOME Anim - A legsikeresebb magyar animációs képzés szakmai programokkal és vetítésekkel ünnepel

Date:
A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem MOME Anim képzése kétnapos, a nagyközönség számára is nyitott rendezvénnyel ünnepli évfordulóját.

A szak ingyenesen látogatható szakmai programokkal, mozizással és a legendás Grafix vásárral emlékezik a képzés elmúlt 42 évére.

A 40. kerek évfordulóra tervezett program a pandémia miatt nem valósulhatott meg, így 42 éves koráig kellett várnia a szaknak, hogy méltón emlékezhessen meg Magyarország legsikeresebb animációs képzésének a történetéről.

November 25-én pénteken szakmai programokkal, magyar és nemzetközi előadókkal, kerekasztal-beszélgetéssel, mesterkurzusokkal, valamint nemzetközi szakértői portfolio review-val készülnek a szervezők. Fülöp József rektor, animációs filmrendező megnyitóját követően Joseph Wallace, brit animációs rendező tart előadást, aki legújabb, 17 perces, Salvation Has No Name című rövidfilmje gyártásának kulissza titkaiba avatja be a hallgatóságot, Talent management and animation címmel hallhatjuk a szintén brit producert Erika Forzyt is. A „zeitgeist” című kerekasztal-beszélgetés Orosz Anna Ida moderálása mellett a MOME animációt meghatározó generációs témákról, az animáció hozzáadott kulturális értékéről szól majd Bleier Edit, M. Tóth Géza, Gauder Áron, Szederkényi Bella, Darabos Éva részvételével. Szó lesz arról, hogy milyen utat járt be a képzés az elmúlt 42 évben, hogyan vált a MOME Anim, Magyarország egyik legnépszerűbb képzésévé és a nemzetközi porondon is meghatározó animációs műhellyé. A mesterkurzus Kreatív jógyakorlatok alkotóknak címmel zajlik, majd ezt követi a MOME Anim jelenlegi és volt hallgatói számára nyitott portfolio review többek közt a programban szereplő szakemberek közreműködésével.

November 26-án, szombaton izgalmas vetítéssel várják az érdeklődőket az Art+ Cinema-ba. A jeles alkalomra a hazai művészeti szcéna és közélet meghatározó szereplői - Orosz Anna Ida, Puzsér Róbert, Benkő Orsolya, Csupó Gábor, és Sárvári Zita - vállalták a kurátori szerepet, és állították össze a programot, válogatva a régi és legújabb filmek közül, a legújabb diplomafilmeket pedig este láthatjuk. A program nem lenne teljes a MOME Anim hallgatóinak szokásos vására, a Grafix nélkül, ahol volt és jelenlegi hallgatók zinjei, matricái, illusztrációi lesznek kaphatók.

A kétnapos program minden eseménye ingyenes, a szakmai nap regisztrációja itt érhető el.

A vetítésre ingyenes mozijegy váltható hamarosan az Art+ Cinema oldalán.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ

Web

FB

Insta

More news

A Jövő Egyeteme a MOME fejlesztéséről és átfogó megújulásáról szól, ami az idei év egyik kiemelt fókuszpontja. Az elmúlt időszakban tizenkét munkacsoport dolgozott a programon, akik a Jövő Egyeteme Műhely vezetésével, az egyetem polgárainak széleskörű bevonásával megvalósították a MOME történetének legátfogóbb tervezési folyamatát és kidolgozták a 2023 decemberében a Szenátus által támogatott Jövő Egyeteme program, azaz a „Három Iskola modell” részletes implementációs tervét. Most pedig újabb mérföldkőhöz ért az egyetem. 2024. július 18-án tartott ülésén a MOME Szenátusa meggyőző többséggel és ellenszavazat nélkül támogatásáról biztosította a tervezetet, így tovább folytatódhat a közös munka annak érdekében, hogy jövő télen életbe léphessen az új struktúra, és a MOME Európa meghatározó design-felsőoktatási intézményévé váljon...

A világ egyik legrangosabb digitális művészeti fesztiváljára, az Ars Electronica 2024-re kapott meghívást egyetemünk. A nagy múltú fesztivál Campus-sorozatában minden évben bemutat egy-egy művészeti egyetemet; a kiállítást a linzi egyetemmel közösen szervezik – Linz főterén ezúttal a MOME hallgatói mutatkozhatnak be. Kárpáti Judit Eszter, Esteban de la Torre és Nagy Ágoston kurátorok az elmúlt évek kiemelkedő diplomamunkáiból válogattak.

Új szimbólummal bővült azoknak az emléktárgyaknak a köre, amelyeket a MOME közösségének a tagjai egyetemi pályafutásuk különböző mérföldköveit elhagyva vehetnek át. Az összetartozást erősítő új jelkép egy esztergálással, forgácsolással készült polírozott felületű bronztárgy, a koncepció alapja a MOME emblémájából kiemelt „O” betű. A Fülöp József rektor kezdeményezésére alkotott tárgyat Ádám Krisztián, a MOME mesteroktatója tervezte, és 2024-től valamennyi képzési szint végzősei vehetik át az oklevelükkel együtt.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121