A MOME bevezeti az alkotói szabadság lehetőségét oktatói számára

Date:
Mostantól elérhetővé válik a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem oktató-kutató munkavállalói számára is a fizetett alkotói szabadság intézménye, a Nyugat-Európában, Észak-Amerikában régóta ismert sabbatical, melyet hat év munka után igényelhetnek fél-egy évre a munkatársak.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány körülbelül egy évvel ezelőtt kérte fel az egyetemet, hogy dolgozza ki az alkotói szabadság bevezetésének tervét, amely a kollégáknak fél-egyéves fizetett szabadságot jelent. Az alkotói szabadság elsősorban oktató és kutató munkakörben foglalkoztatott kollégáknak teszi lehetővé az intenzív tudományos kutatómunka, tervezői vagy művészeti-alkotói tevékenységet, illetve a további fokozatszerzéshez biztosít támogatást.  

Az alkotói szabadság az egyetem akadémiai közösségének, az oktatói, tudományos kutatói vagy művészeti-alkotói területen elért kiemelkedő eredmények elismerése. Célja, hogy elősegítse az egyéni szakmai ambíciók és az egyetem – kutatási, művészeti, a fejlesztés és innováció területén megfogalmazott – stratégiai céljainak a megvalósulását. 

„Ezek a lépések mind nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy világszínvonalú egyetemet építsünk Budapesten. Az újítás hallgatóink számára is előnyös, hiszen az alkotói szabadság alatt létrejövő új szellemi teljesítmények révén tanáraik, oktatóik még felkészültebbek, saját szakterületükön még elismertebbek lehetnek” - fogalmaz a döntéssel kapcsolatban Böszörményi-Nagy Gergely, a MOME alapítványi elnöke.  

A sabbatical egyik komoly előnye, hogy megtörhető vele a napi rutin, megelőzhető vele a kiégés, és a szabadság ideje alatt fejlesztett ötletekből profitálni lehet a következő időszakban. A hétévente igényelhető konstrukció lényege, hogy a munkavállalók teljes jövedelmük megtartása mellett egy egyénileg fejlesztett terv mentén az egyetemi tevékenységükhöz kapcsolódva szélesíthetik szakmai ismereteiket, új tudást és inspirációt gyűjthetnek, új szellemi alkotásokat hozhatnak létre.  

More news

A MOME Campusán mutatták be legkülönlegesebb alkotásaikat

A MOME Animáció szak szervezésében médiaművészek és táncművészek reflektáltak arra, hogyan formálja át a technológia a magánéletünket, társadalmi és fizikai létünket.

Miközben új háborúk törnek ki, fajok pusztulnak el, a bolygó felmelegszik, gleccserek olvadnak, erdők tűnnek el, az emberiséget pedig lassan a tömeges kihalás fenyegeti. Személyesen figyelhetjük meg, ahogy az évmilliók alatt kialakult természetes környezet az elmúlt kétszáz év hatására teljesen átalakul. Hogyan reagálhat a fotográfia és a vizuális művészetek a több fronton jelentkező válságra? Erről tartott előadást 2024 tavaszi félévében, április 2- 5 között Krzysztof Candrowicz interdiszciplináris kurátor, szociológus, kutató és aktivista, a Photography MA szak vendége.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121