Abu Dhabiban mutatták be a MOME és a Neumann János Egyetem közös fejlesztését, a SUPERMOTO-t

Date:
Az elektromos járműtervezés legfrissebb innovációit, legizgalmasabb fejlesztéseit és megoldásait bemutató Abu Dhabi Electric Vehicle Innovation Summit 2023 kiállításon mutatkozott be a SUPERMOTO, a MOME Design Intézet járműtervező hallgatói és oktatói, valamint a Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Kar Innovatív Járművek Tanszékének kollégái és hallgatói által tervezett, teljes egészében elektromos motorkerékpár.

A ProjectSupermoto koncepció keretében megalkotott motorkerékpár fejlesztése során utcai és közúti közlekedésre alkalmas jármű tervezését tűzték ki célul a fejlesztők. A projektben a két egyetem hallgatóinak lehetősége nyílt a műszaki és a formatervezői munka összehangolására, illetve jelentős gyakorlati tapasztaltszerzésre.  

A mind technikai, mind formai szempontból egyedülálló motorkerékpárt május 28. és június 1. között az Abu Dhabiban megrendezett Electric Vehicle Innovation Summit 2023 rendezvényen állították ki, ahol egyetemünket Ruppert Dániel, a Mobility Lab vezető oktatója és Jávor Dániel, kreatív értékesítési vezető képviselték. A nagyszabású kiállítás, mely egyben szakmai fórum is, lehetőséget biztosít az e-járművek fejlesztőinek, hogy innovációikat megoszthassák egymással és a potenciális befektetőkkel.  

A megjelenés célja az volt, hogy valós piaci visszajelzéseket és gyűjtsünk a fejlesztési projekt következő fázisaihoz, így egyelőre nem az eladásra fókuszáltunk. A standunkhoz sokan jöttek érdeklődni, és összességében nagyon pozitív volt a Supermoto fogadtatása” – mesélte Ruppert Dániel a látogatásról. “A kiállítás mellett közös bemutatkozási lehetőség nyílt a két egyetem számára a Sharjah-i Kutatási és Innovációs Központban is” – fűzte hozzá.  

Jávor Dániel hozzátette, hogy az Arab Emírségekben számos példát találni külföldi egyetemek helyi kiszervezett működésére, így a Supermoto projekt esetleges továbbfejlesztése mellett a MOME és a Neumann Egyetem kompetenciáinak, illetve kollaborációjának értékesítési lehetőségeit is vizsgálták a látogatás során. “Utóbbinak a Supermoto egy látványos eredménye, egyben szimbóluma, amelynek segítségével nemcsak népszerű standunk volt, de könnyen tudtunk megbeszéléseket kezdeményezni a helyi döntéshozókkal, egyúttal megerősítést nyert a tétel, hogy a jó design eladja magát” – fogalmazott.  

More news

A Képző- és Iparművészeti Szakgimnázium kerámia szakán végzett Aruwa Írisz szeptembertől a MOME Tárgyalkotás szakán tanulhat tovább. Ő a Tiéd a holnap – A jövő kreatív tehetségeiért ösztöndíjprogram első sikeres felvitelizője, aki korábban is jelentkezett az egyetem Animáció szakára, akkor sikertelenül. A program most lehetővé tette számára, hogy megtalálja azt az irányt, amelyben ő is eredményes lehet.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) rektori tisztségét augusztus 1-jétől Koós Pál formatervező művész, egyetemi tanár tölti be. A MOME korábbi általános rektorhelyettese kiemelten sokat tett a magyar designszakma megerősítéséért, tervezőként nemzetközi és hazai elismerések sorát tudhatja magáénak, ugyanakkor igazi, autentikus MOME-polgár, aki nemcsak diplomáit, fokozatait szerezte az egyetemen, de a képzésfejlesztési szakmai műhely vezetőjeként, tanárként is hosszú évek óta eredményesen szolgálja a közösséget.

A világ egyik legrangosabb digitális művészeti fesztiváljára, az Ars Electronica 2024-re kapott meghívást egyetemünk. A nagy múltú fesztivál Campus-sorozatában minden évben bemutat egy-egy művészeti egyetemet; a kiállítást a linzi egyetemmel közösen szervezik – Linz főterén ezúttal a MOME hallgatói mutatkozhatnak be. Kárpáti Judit Eszter, Esteban de la Torre és Nagy Ágoston kurátorok az elmúlt évek kiemelkedő diplomamunkáiból válogattak.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121