Alfa-érzékeny podcast. Stefan Lengyel Kiválósági Ösztöndíjas kutatásból nő ki Fehér Zsófia MA diplomaprojektje

Date:
Fehér Zsófia 2022-ben diplomázik a MOME Design-és művészetmenedzsment MA szakán. 2021 őszén nyerte el az egyetem Stefan Lengyel Kiválósági Ösztöndíját A szociális érzékenyítés fontossága című projektjével.

Ennek alapja a MOME Animáció szakon a Török Tamás és Orosz Szilárd rendezőpárossal való közös munka kapcsán született animációs kisfilm, a Mégis boldogan, amelynek a célja az érzékenyítés, egymás kölcsönös elfogadása. 

Nagy problémának tartom az alfa-generáció részben digitális platformokon való szocializációját, mely által valódi közösségi értékek, kapcsolatok ki sem alakulnak. Ennek kezelésére foglalkozás-tervezetet ajánlok, mely szakmai tanácsokat, instrukciókat és minőségi anyagokat biztosít” – tűzte ki célul Fehér Zsófia a Stefan Lengyel Kiválósági Ösztöndíj pályázatában. 

Diplomamunkájában a foglalkozás-tervezet megvalósításaként önálló podcast adásokat hozott létre a témában jártas szakértők és vendégek közreműködésével, amely segítséget nyújthat az alfa-generációval szorosan érintkező szülőknek, nevelőknek, tanároknak, gondozóknak.  

A 2022. április közepén, Neveltető címmel indult új podcast sorozatban a társadalmunkat meghatározó és mindennapjainkat befolyásoló jelenségekről beszélgetnek, s a digitális technológiáknak az alfa-generáció mentális, szociális fejlődésére tett hatását vizsgálják. 

Az első epizódban Laczay Zoltán, a Neveltető podcast műsorvezetője Bolczár Szabolcs pszichológussal és családapával beszélget az alfa-generáció internethasználatáról. Az epizód fő célkitűzése a téma komplexitásának bemutatása, egyes rétegeinek, vonatkozásainak és hatásainak feltárásával.  

A második epizódban a beszélgetéshez csatlakozik Nagy Benedek (BENIIPOWA) digitális tartalomgyártó, Youtuber és Streamer, akivel közösen a gaming világát elemzik közelebbről.

Neveltető podcast a Spotify-on:

More news

A Jövő Egyeteme a MOME fejlesztéséről és átfogó megújulásáról szól, ami az idei év egyik kiemelt fókuszpontja. Az elmúlt időszakban tizenkét munkacsoport dolgozott a programon, akik a Jövő Egyeteme Műhely vezetésével, az egyetem polgárainak széleskörű bevonásával megvalósították a MOME történetének legátfogóbb tervezési folyamatát és kidolgozták a 2023 decemberében a Szenátus által támogatott Jövő Egyeteme program, azaz a „Három Iskola modell” részletes implementációs tervét. Most pedig újabb mérföldkőhöz ért az egyetem. 2024. július 18-án tartott ülésén a MOME Szenátusa meggyőző többséggel és ellenszavazat nélkül támogatásáról biztosította a tervezetet, így tovább folytatódhat a közös munka annak érdekében, hogy jövő télen életbe léphessen az új struktúra, és a MOME Európa meghatározó design-felsőoktatási intézményévé váljon...

A világ egyik legrangosabb digitális művészeti fesztiváljára, az Ars Electronica 2024-re kapott meghívást egyetemünk. A nagy múltú fesztivál Campus-sorozatában minden évben bemutat egy-egy művészeti egyetemet; a kiállítást a linzi egyetemmel közösen szervezik – Linz főterén ezúttal a MOME hallgatói mutatkozhatnak be. Kárpáti Judit Eszter, Esteban de la Torre és Nagy Ágoston kurátorok az elmúlt évek kiemelkedő diplomamunkáiból válogattak.

Új szimbólummal bővült azoknak az emléktárgyaknak a köre, amelyeket a MOME közösségének a tagjai egyetemi pályafutásuk különböző mérföldköveit elhagyva vehetnek át. Az összetartozást erősítő új jelkép egy esztergálással, forgácsolással készült polírozott felületű bronztárgy, a koncepció alapja a MOME emblémájából kiemelt „O” betű. A Fülöp József rektor kezdeményezésére alkotott tárgyat Ádám Krisztián, a MOME mesteroktatója tervezte, és 2024-től valamennyi képzési szint végzősei vehetik át az oklevelükkel együtt.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121