Az Ösvényeinken: Veled című szemléletformáló kiállításról I Podcast

Date:
Június 15-éig látogatható az Ösvényeinken: Veled című kiállítás, mely a Millennium Háza, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Mozgásjavító EGYMI összefogásának és féléves közös munkájának eredményeként jött létre. A MOME jelenlegi és egykori hallgatóinak részvételével megvalósuló projektről German Kinga egyetemi docens mesélt a NEO Art Space podcastjában.

Június 15-éig látogatható az Ösvényeinken: Veled című kiállítás, mely a Millennium Háza, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Mozgásjavító EGYMI összefogásának és féléves közös munkájának eredményeként jött létre. A MOME jelenlegi és egykori hallgatóinak részvételével megvalósuló projektről German Kinga egyetemi docens mesélt a NEO Art Space podcastjában. 

Az integratív szemléletű projekt célja, hogy lebontsa a mozgáskorlátozott emberek világa köré képzelt falakat, és – az érintettek bevonásával – felhívja a figyelmet az elfogadás fontosságára. A különleges kiállítás és annak kísérőprogramjai három helyszínen valósulnak meg: a Mozgásjavító EGYMI és a Millennium Háza épületében, valamint a két intézményt a Ligetben összekötő „meseösvényen”.  

A közös tervezési folyamat során German Kinga, a MOME egyetemi docense a Kreatív ismeretek szemináriumába építette be a projektet, melynek keretében az építész, grafikus, textiltervező, fotográfus és a design- és művészetmenedzsment hallgatók transzdiciplinárisan dolgoztak. Külön csoportok formálódtak az installációk és a keretprogramok tervezésére, a kommunikációra, a vizuális identitás megalkotására, miközben mindenki részese lett a teljes folyamatnak. A Mozgásjavító EGYMI intézménybejárást, érzékenyítő előadást és látogatható tanórákat kínált, így lehetett harminc MOME-s hallgató rendszeres alakítója az intézmény Vizuális kultúra óráinak. A félév során a 7-8. osztályos diákok és az egyetemisták együtt alkották meg a kiállításra készülő alkotások jelentős részét. Az együttműködést a Millennium Háza részéről Földváry Piroska és Keresztes Szilvia koordinálta. 

A közös alkotási folyamatról, az alkalmazott módszertanokról, valamint a létrejött kiállításról German Kinga, a MOME egyetemi docense mesélt a NEO podcastjában. A teljes beszélgetés a cikkvégén vagy az alábbi linken hallgatható meg. 

Az elkészült installációk egy része a Mozgásjavító EGYMI munkásságára hívja fel a figyelmet: az ott élő és tanuló fiatalokra, mindennapi életükre, fantáziadús világaikra, akadályaikra, valamint az alkotás révén kapott lehetőségekre. A látogatók bevonása ugyancsak fontos szempont volt, hogy ne pusztán passzív megfigyelőként legyenek jelen, hanem teret kapjanak a reflexióra és a művek alakítására. 

A diákok és hallgatók közös foglalkozásain a fiatalokat a Millennium Háza és a Mozgásjavító EGYMI varázslényei inspirálták, így alkottak karton meselényeket, melyek fontos részét képezik a kiállított munkáknak. A látogatók többek között olyan művekkel találkozhatnak majd, mint az egy gyermekrajz alapján készült Textil Unikornis. Velkey Virág, a MOME textil szakos hallgatója egy különleges jelmezzel készült, melyet a mese ihletett. A Mindent látó királylányra keresztelt műalkotás megvilágítva, a lépcső alatti sötét térben elhelyezve kel életre.  

A projekttel szorosan együttműködik a Dress-coding csapata is, akik Huszár Fanni és Pázmány Lili (UNOBSTRUCTED, Akadálymentes fehérnemű) textiltervezők ruháit állították ki a Mozgásjavító EGYMI-ben. A Millennium Házában debütált a féléves folyamatról készített dokumentumfilm, melyet a hallgatók készítettek, valamint egy különleges kültéri lépcsőinstalláció, amely pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy az épített környezetünk mennyire nem befogadó. 

Az érdeklődők még június 15-éig tekinthetik meg a kiállítást, melyet a következő időszakban is számos művészetközvetítői program, workshop és előadás kísér. Június 10-én, 15 órától Fülöp Tünde textilművész, a MOME alumnája tart tematikus foglalkozást Énképek szövése címmel. A kapcsolódó eseményekről a projekt honlapján, lehet tájékozódni. 

A három intézmény – a Millennium Háza, a MOME és a Mozgásjavító EGYMI – közötti együttműködés a Millennium Háza kezdeményezésére indult el, és a Magyar Paralimpiai Bizottság támogatásával valósult meg.

More news

A Képző- és Iparművészeti Szakgimnázium kerámia szakán végzett Aruwa Írisz szeptembertől a MOME Tárgyalkotás szakán tanulhat tovább. Ő a Tiéd a holnap – A jövő kreatív tehetségeiért ösztöndíjprogram első sikeres felvitelizője, aki korábban is jelentkezett az egyetem Animáció szakára, akkor sikertelenül. A program most lehetővé tette számára, hogy megtalálja azt az irányt, amelyben ő is eredményes lehet.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) rektori tisztségét augusztus 1-jétől Koós Pál formatervező művész, egyetemi tanár tölti be. A MOME korábbi általános rektorhelyettese kiemelten sokat tett a magyar designszakma megerősítéséért, tervezőként nemzetközi és hazai elismerések sorát tudhatja magáénak, ugyanakkor igazi, autentikus MOME-polgár, aki nemcsak diplomáit, fokozatait szerezte az egyetemen, de a képzésfejlesztési szakmai műhely vezetőjeként, tanárként is hosszú évek óta eredményesen szolgálja a közösséget.

A világ egyik legrangosabb digitális művészeti fesztiváljára, az Ars Electronica 2024-re kapott meghívást egyetemünk. A nagy múltú fesztivál Campus-sorozatában minden évben bemutat egy-egy művészeti egyetemet; a kiállítást a linzi egyetemmel közösen szervezik – Linz főterén ezúttal a MOME hallgatói mutatkozhatnak be. Kárpáti Judit Eszter, Esteban de la Torre és Nagy Ágoston kurátorok az elmúlt évek kiemelkedő diplomamunkáiból válogattak.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121