Elhunyt a legendás illusztrátor, Bányai István

Date:
A Budapestről indult nemzetközi karriert befutó grafikus Amerikában telepedett le, a New Yorker, az Atlantic és a Playboy illusztrátora 73 évet élt.

Bányai munkáival nem csak az amerikai közélet kiemelkedő lapjaiban lehetett találkozni hétről hétre, de készített gyerekkönyvet, rajzfilmet is, kiemelkedő az 1995-ben kiadott Zoom, amelyet megjelenése után a New York Times az év gyermekkönyvének választott. Az elmúlt 30 évben a magazin kiadás hőskorában megkerülhetetlen név lett a tengerentúlon. 

A Budapesten született alkotó a hetvenes évek elején végzett a budapesti Iparművészeti Főiskolán, ezután a MOKÉP-filmplakátokat készített, a Móra Ferenc Könyvkiadónak illusztrációkat, a Hungaroton számára pedig lemezborítókat rajzolt, emellett animációs filmekkel is foglalkozott, majd az 1980-as években kivándorolt az Egyesült Államokba. 

A tengerentúlon rendszeresen készített illusztrációkat a Times, a Newsweek és az Atlantic Monthly számára, valamint az MCA, a CBS és a Capitol Recordsnak alkotott lemezborítókat. Havonta rajzsorozatot készített a Playboy tanácsadó rovatának, a Playboy Advisornak, 1998 óta pedig a The New Yorkernek is dolgozott. 

2007-ben az intézmény címzetes tanára lett. A hazai grafikusok közül nagy hatással volt Kárpáti Tiborra, aki Budapesten él és dolgozik, legutóbb az UGRÁS A JÖVŐBE! kreatív ötletpályázat arculatában működött közre az egyetem keretein belül. 
A grafikus, illusztrátor, decemberben történt haláláról csak vasárnap szerzett tudomást a média, miután feleségére hivatkozva a New York Times bejelentette a hírt. 

További cikkek Bányai Istvánról:

The New York Times… 
Kreatív.hu…

More news

A MOME Campusán mutatták be legkülönlegesebb alkotásaikat

A MOME Animáció szak szervezésében médiaművészek és táncművészek reflektáltak arra, hogyan formálja át a technológia a magánéletünket, társadalmi és fizikai létünket.

Miközben új háborúk törnek ki, fajok pusztulnak el, a bolygó felmelegszik, gleccserek olvadnak, erdők tűnnek el, az emberiséget pedig lassan a tömeges kihalás fenyegeti. Személyesen figyelhetjük meg, ahogy az évmilliók alatt kialakult természetes környezet az elmúlt kétszáz év hatására teljesen átalakul. Hogyan reagálhat a fotográfia és a vizuális művészetek a több fronton jelentkező válságra? Erről tartott előadást 2024 tavaszi félévében, április 2- 5 között Krzysztof Candrowicz interdiszciplináris kurátor, szociológus, kutató és aktivista, a Photography MA szak vendége.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121