Fiatalok gondolhatják újra hazánk rozsdaövezeti területeit

Date:
Elindult a 2024-es CheckINN Revitalizátor, a CheckINN Turisztikai Innovációmenedzsment Kft. és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem közös ötletpályázata. A legjobb revitalizációs ötleteket felmutató csapat 3 millió forintot vihet haza. A versenyre elsősorban építész- és turizmus-vendéglátóipari hallgatóktól várnak olyan koncepciókat, amelyek rozsdamezős területeket gondolnak újra, elhagyatott ipari épületeket töltenek meg új élettel, úgy, hogy azok korábbi értékei ne vesszenek el, illetve hogy a tervnek turisztikai szempontból is értékelhető hatása legyen.

A felsőoktatásban tanulók ötleteire kíváncsi a CheckINN Turisztikai Innovációmenedzsment Kft. és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem: arra biztatják a hazai felsőoktatásban tanulókat, hogy válasszanak ki egy elhagyott rozsdaövezeti területet vagy épületet, és gondolják újra a saját életstílusuk és kreativitásuk szerint. A cél, hogy az épület vagy akár egy egész telek, terület új külsőt és funkciót kapjon úgy, hogy az eredeti értékei se vesszenek el. Fontos szempont a fenntarthatóság, hogy a fejlesztendő terület visszakerülhessen a modern városi vagy vidéki élet körforgásába, és hosszú távon szolgálhassa a helyi közösséget, valamint turisztikai jelentőségre tehessen szert. 

A Revitalizátor verseny nemcsak kreatív koncepciók kidolgozására, turisztikai, építészeti értékek teremtésére ad lehetőséget, de a résztvevők ágazatokon átívelő, komplex gondolkodásmódot és folyamatokat ismerhetnek meg, valamint bővíthetik szakmai ismereteiket. A jelentkezők komoly szakmai segítséget is kapnak majd: idén Soóki-Tóth Gábor városépítész, kutatásvezető, tervező és fejlesztő földmérő, az MRICS tanácsadó testület tagja; Hámori Péter építész, a GUBAHÁMORI építészstúdió alapítója és Hegedűs Attila, a Prophex Europe Consulting Ingatlan és Turizmus Tanácsadó Kft. partnere, ügyvezető igazgatója támogatják majd a csapatokat. A második forduló során a kétalkalmas mentoráció mellett intenzív prezentációs felkészítésben is részesül a tíz továbbjutó csapat, akik utóbb a zsűri és a közel százfős közönség előtt prezentálhatják a kész projektjüket. Ebben dr. Komár Zita egyetemi adjunktus, kommunikációkutató lesz a versenyzők segítségére. 

Magyarországon nagyjából 12 ezer hektár rozsdaövezet található: ezek olyan területek, amelyek korábban ipari vagy kereskedelmi funkciót láttak el, de jelenleg elhagyottak. A CheckINN és a MOME ötletpályázata azt a környezetbarát városfejlesztési módszert segíti elő, hogy ezekről, mint értékes és nagy potenciállal bíró területekről gondolkodjunk. Újrahasznosításuk nem egyszerű, ám a modern, fenntartható településfejlődés szempontjából több okból is fontos. Sok terület ma még szennyező anyagokkal van tele, így revitalizációjuk a megtisztításukkal kezdődik, ami azonnal javítja a környéken lakók életminőségét. Nagy előnyük, hogy kiépített úthálózattal, közmű-infrastruktúrával, esetleg már álló épületekkel rendelkeznek, újjáélesztésük így kevésbé erőforrás-igényes. A legfontosabb szempont pedig az, hogy e területek bevonása kiválthatja az érintetlen természeti régiók beépítését. 

A korábbi években számos figyelemre méltó ötlet született. Épületlépték kategóriában 2022-ben a DiveIN csapata nyert, akik búvárbázist terveztek a volt Népgőzfürdő és a Molnár-barlang felhasználásával. Teleklépték kategóriában két éve a Cruisin’ csapata lett a befutó, akik a volt népszigeti hajógyárban kívánnak egy olyan kulturális színteret létrehozni, ahol fiatal művészek mutatkozhatnak be. 

2023-ban az Épületlépték kategóriát az INDOOOHÁZ csapata nyerte, akik a hazai vasútvonalak mentén található kihasználatlan vízházaknak – az egykori gőzmozdonyok víztározóinak – adnának új funkciót hátizsákos turistáknak kialakított egy-két éjszakás szálláshelyként. Terület- és teleklépték kategóriában az A KVÁRium csapata lett a győztes, ők a népszigeti hajógyár elhagyatott területére álmodtak interaktív ökoturisztikai központot, amely a Duna élővilágát és hajózástörténetét mutatná be akváriumrendszerrel, csónakkal bejárható kiállítással, arborétummal, étteremmel, steampunk kávézóval és rendezvényhelyszínekkel. 

A CheckINN Revitalizátor versenyre olyan háromfős csapatok jelentkezését várják, amelyek tagjai a hazai felsőoktatásban tanulnak, és kedvet éreznek a turizmus, az építészet és a dizájn területén való kalandozáshoz. A benyújtott pályaművek közül a CheckINN és MOME által delegált szakmai zsűri választja ki a tíz, második fordulóba továbbjutó projektet. 

Pályázni a weboldalon lehet 2024. május 15-ig egy olyan kétperces, kötetlen formátumú kreatív anyaggal, amelyben bemutatkozik a csapat, ismertetik a revitalizálni kívánt területet vagy épületet, illetve a turisztikai célú újrahasznosítás ötletét. 

More news

A Képző- és Iparművészeti Szakgimnázium kerámia szakán végzett Aruwa Írisz szeptembertől a MOME Tárgyalkotás szakán tanulhat tovább. Ő a Tiéd a holnap – A jövő kreatív tehetségeiért ösztöndíjprogram első sikeres felvitelizője, aki korábban is jelentkezett az egyetem Animáció szakára, akkor sikertelenül. A program most lehetővé tette számára, hogy megtalálja azt az irányt, amelyben ő is eredményes lehet.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) rektori tisztségét augusztus 1-jétől Koós Pál formatervező művész, egyetemi tanár tölti be. A MOME korábbi általános rektorhelyettese kiemelten sokat tett a magyar designszakma megerősítéséért, tervezőként nemzetközi és hazai elismerések sorát tudhatja magáénak, ugyanakkor igazi, autentikus MOME-polgár, aki nemcsak diplomáit, fokozatait szerezte az egyetemen, de a képzésfejlesztési szakmai műhely vezetőjeként, tanárként is hosszú évek óta eredményesen szolgálja a közösséget.

A világ egyik legrangosabb digitális művészeti fesztiváljára, az Ars Electronica 2024-re kapott meghívást egyetemünk. A nagy múltú fesztivál Campus-sorozatában minden évben bemutat egy-egy művészeti egyetemet; a kiállítást a linzi egyetemmel közösen szervezik – Linz főterén ezúttal a MOME hallgatói mutatkozhatnak be. Kárpáti Judit Eszter, Esteban de la Torre és Nagy Ágoston kurátorok az elmúlt évek kiemelkedő diplomamunkáiból válogattak.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121