Fontos kutatás-fejlesztési témában jutott nemzetközi szerephez a MOME

Date:
Története során először nyert nemzetközi innovációs pályázatot a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem. Az Európai Unió kutatás-fejlesztési programja, a Horizont Európa keretében a MOME egy Magyarország számára is fontos célkitűzést, a biomassza-alapú gazdaságra való átállást segíti majd.

Története során először nyert nemzetközi innovációs pályázatot a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem. Az Európai Unió kutatás-fejlesztési programja, a Horizont Európa keretében a MOME egy Magyarország számára is fontos célkitűzést, a biomassza-alapú gazdaságra való átállást segíti majd. 

A MOME egy évvel ezelőtt hozta létre Pályázati és Fejlesztési Igazgatóságát, aminek feladata, hogy elhelyezze az egyetemet a nemzetközi együttműködések térképén. A MOME most jelentős sikert ünnepelhet, hiszen első pályázatát máris maximális pontszámmal értékelte a Horizont Európa, az Európai Unió fenntartható fejlődéshez és klímavédelemhez kapcsolódó programja. A győztes pályázat keretében a MOME  a biomassza-alapú gazdaságra való átállást segíti majd kutatás-fejlesztési tevékenységével. 

"Ez a siker kétszeresen is mérföldkő a MOME számára. Egyrészt azért, mert egy gazdasági és ökológiai tekintetben egyaránt jelentős, Magyarország számára is fontos kutatás-fejlesztési témában juttatja nemzetközi szerephez az egyetemünket. Másrészt azért, mert az európai források becsatornázásával növeljük pénzügyi mozgásterünket, az állami támogatás mellett több lábra állítjuk az egyetemet" – fogalmazott Böszörményi-Nagy Gergely, a MOME alapítványi elnöke.

Mi az a biomassza?

A biomassza tágabb értelemben a Földön lévő összes élő tömeget, szűkebb értelemben az energetikailag hasznosítható szerves anyagokat, hulladékokat vagy növényi nyersanyagokat jelenti. Biomassza a növénytermesztésben és az erdészetben képződő melléktermékekből, az állattenyésztésből, az élelmiszeriparból és a kommunális és ipari hulladékokból származhat. Mivel a biomassza kb. 45-50% szént tartalmaz, energetikai célú hasznosításában nagy potenciál rejlik, és a fosszilis tüzelőanyagok kiválthatók vele. Magyarország teljes biomassza-készlete 350–360 millió tonnára becsülhető.


A 142 éves Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) 2020 augusztusa óta alapítványi formában működik. A modellváltás részeként a MOME megalkotta hosszú távú stratégiáját, megújította kutatás-fejlesztési tevékenységét elindította az egyetem belső folyamatainak digitalizációját, és hozzáfogott a képzés korszerűsítéséhez is.

Modellt vált a MOME

A hagyományosan magas színvonalú művészeti és design oktatáson túl, 2022-től a MOME minden alapszakos hallgatója számára bevezeti a vállalkozói képzést, és elindítja első angol nyelvű mesterszakjait is. 2021-ben a MOME költségvetése közel négyszeresére nőtt, és az alapítvány döntött a magyar felsőoktatás történetének legnagyobb arányú oktatói béremeléséről is. 

More news

A Képző- és Iparművészeti Szakgimnázium kerámia szakán végzett Aruwa Írisz szeptembertől a MOME Tárgyalkotás szakán tanulhat tovább. Ő a Tiéd a holnap – A jövő kreatív tehetségeiért ösztöndíjprogram első sikeres felvitelizője, aki korábban is jelentkezett az egyetem Animáció szakára, akkor sikertelenül. A program most lehetővé tette számára, hogy megtalálja azt az irányt, amelyben ő is eredményes lehet.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) rektori tisztségét augusztus 1-jétől Koós Pál formatervező művész, egyetemi tanár tölti be. A MOME korábbi általános rektorhelyettese kiemelten sokat tett a magyar designszakma megerősítéséért, tervezőként nemzetközi és hazai elismerések sorát tudhatja magáénak, ugyanakkor igazi, autentikus MOME-polgár, aki nemcsak diplomáit, fokozatait szerezte az egyetemen, de a képzésfejlesztési szakmai műhely vezetőjeként, tanárként is hosszú évek óta eredményesen szolgálja a közösséget.

A világ egyik legrangosabb digitális művészeti fesztiváljára, az Ars Electronica 2024-re kapott meghívást egyetemünk. A nagy múltú fesztivál Campus-sorozatában minden évben bemutat egy-egy művészeti egyetemet; a kiállítást a linzi egyetemmel közösen szervezik – Linz főterén ezúttal a MOME hallgatói mutatkozhatnak be. Kárpáti Judit Eszter, Esteban de la Torre és Nagy Ágoston kurátorok az elmúlt évek kiemelkedő diplomamunkáiból válogattak.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121