Ismét a MOME-n a világhírű holland designer, Jurgen Bey

Date:
Április 26-án tart előadást a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen a kortárs holland design egyik legjelentősebb alakja, Jurgen Bey, aki a MOME MAG kezdeményezés meghívására érkezik Budapestre. A tervező az általa alapított Water School koncepciójáról beszél majd, amely innovatív módon járja körbe a tanulás, az alkotás és a közösség fogalmát úgy, hogy a vizet, és annak felhasználásának társadalmi vetületeit helyezi középpontba.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem megújulásának részeként korunk globális kihívásaira reflektáló, nemzetközi viszonylatban is egyedülálló képzési modell kialakítását tervezi. Az új képzési módok fejlesztésekor nem csak arra keressük a választ, hogy hogyan változik századunkban az egyetemek szerepe, hogyan tanulunk majd a jövőben, de arra is, hogy milyen készségek szükségesek ahhoz, hogy kezelni tudjuk az új kihívásokat, és milyen képzési formák és tartalmak lesznek hitelesek egy folyton változó világban. A folyamatba olyan elismert nemzetközi szakértőket, designereket szeretnénk bekapcsolni, akik a hagyományos keretek közül kilépve a jövő kérdéseire válaszoló perspektívát tudnak mutatni.  

Jurgen Bey az egyik legnevesebb holland designer, aki nem csak konceptuális padjáról (Tree-trunk bench) ismert, de olyan paradigmaváltó márkák létrehozásáról is, mint a PROFF, benne az Earchair, amely teljesen újragondolja például az irodai munkavégzés módjait, a közösen használt terek funkcióit. 

Az általa alapított Makkink & Bey design stúdió Water School koncepciója ugyanilyen vizionárius módon nyúl az oktatás és a fenntarthatóság kérdéseihez a design és az építészet eszközeivel. A Water School innovatív módon járja körbe a tanulás, az alkotás, a közösség fogalmait úgy, hogy az ember számára elengedhetetlen erőforrást, a vizet, és felhasználásának politikai, társadalmi vetületeit helyezi a középpontba. A Water School 2018-as bemutatkozása óta szakadatlanul turnézik a világ körül, mindenütt a lokális igényekre reagálva egyre tovább és tovább építi az iskola tananyagát.  

A több száz, múzeumok, galériák, intézmények, cégek számára megvalósított projektet jegyző, világhírű tervező most kilenc év után újra a MOME-n tölt egy szakmai napot. 

Ennek keretében délelőtt szakmai workshopot tart, melyen a MOME szakértőivel közösen az egyetemi képzésfejlesztés egyik legizgalmasabb kísérleti programját elemzik majd, délután pedig a nagyközönség hallhatja előadását a Water School-ról és arról, hogyan képzeli el a jövő design oktatását. 

 

Az előadás időpontja: 2022. április 26. 17:00 h 

Helyszín: MOME Auditórium 

More news

A Képző- és Iparművészeti Szakgimnázium kerámia szakán végzett Aruwa Írisz szeptembertől a MOME Tárgyalkotás szakán tanulhat tovább. Ő a Tiéd a holnap – A jövő kreatív tehetségeiért ösztöndíjprogram első sikeres felvitelizője, aki korábban is jelentkezett az egyetem Animáció szakára, akkor sikertelenül. A program most lehetővé tette számára, hogy megtalálja azt az irányt, amelyben ő is eredményes lehet.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) rektori tisztségét augusztus 1-jétől Koós Pál formatervező művész, egyetemi tanár tölti be. A MOME korábbi általános rektorhelyettese kiemelten sokat tett a magyar designszakma megerősítéséért, tervezőként nemzetközi és hazai elismerések sorát tudhatja magáénak, ugyanakkor igazi, autentikus MOME-polgár, aki nemcsak diplomáit, fokozatait szerezte az egyetemen, de a képzésfejlesztési szakmai műhely vezetőjeként, tanárként is hosszú évek óta eredményesen szolgálja a közösséget.

A világ egyik legrangosabb digitális művészeti fesztiváljára, az Ars Electronica 2024-re kapott meghívást egyetemünk. A nagy múltú fesztivál Campus-sorozatában minden évben bemutat egy-egy művészeti egyetemet; a kiállítást a linzi egyetemmel közösen szervezik – Linz főterén ezúttal a MOME hallgatói mutatkozhatnak be. Kárpáti Judit Eszter, Esteban de la Torre és Nagy Ágoston kurátorok az elmúlt évek kiemelkedő diplomamunkáiból válogattak.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121