Kiemelkedő hallgatóit díjazta a MOME: ötödik Stefan Lengyel Kiválósági Ösztöndíj átadó

Date:
Az építészeti újjáépítés, a transzhumanizmus, valamint a méhek veszélyeztetettségének témái is megjelennek a friss Stefan Lengyel Kiválósági Ösztöndíjasok projektjei között. Június 29-én hirdették ki a Stefan Lengyel Kiválósági Ösztöndíj 2022/23 tanév tavaszi félévének díjazottjait a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen.

A tizenhat, elismerésben részesült hallgató az öthónapos ösztöndíj támogatásával dolgozhat tovább koncepcióján, nyertes munkáikat pedig ősszel egy kiállítás keretében láthatja majd a nagyközönség a MOME Campuson.

A nyertes pályamunkák között kiemelkedő projekteket találunk mind a társadalmi kérdések, a fenntarthatóság és a kulturális örökség, mind pedig a mobilitás és a digitalizáció területéről: az egyik díjazott kutatás például a hordozható zenelejátszó eszközök társadalmi hatását vizsgálja hazai és nemzetközi szinten, született a méhek és méhészetetek nélkülözhetetlen szerepére fókuszáló edukációs és művészeti célú fotográfiai projekt, de sürgősségi szervszállító járműkoncepció, komplex fesztiválarculat, formabontó ékszer valamint elhagyatott telket és épületegyüttest új funkciókkal felruházó és a tereket az inkuzivitás, a helyi közösség igényei szerint újragondoló különleges építészeti projekt is szerepel a tizenhat díjazott koncepció között.

A támogatás a hallgatói munkák fejlesztése mellett a résztvevők iparági kompetenciáinak és gyakorlati tapasztalatainak fejlesztésére is alkalmat ad, ami egyedülálló lehetőség a szakmai háttér bővítésére. Az ösztöndíj különlegessége, hogy az első fordulóban a diákok egymást jelölik  az elismerésre, a másodikban  pedig az egyetem vezetőiből, oktatóiból és szakemberekből álló zsűri választja ki a nyertes pályaműveket.

A díjakat ünnepélyes keretek között Böszörményi-Nagy Gergely, az egyetem alapítványi elnöke és Fülöp József rektor adta át. 

A díjazottak teljes listája: 

Design Intézet  

Biki Viktória (Interaction Design MA1) 
Pályázat címe: Immersive in-car experience 
Témavezető: Ágoston Bence, Fogarasy Tamás 

Illés Eszter (Interaction Design MA1) 
Pályázat címe: Autók gesztus- és hangvezérlés fejlesztése 
Témavezető: Ágoston Bence, Fogarasy Tamás 

Kiss Balázs Ágoston (Tárgyalkotás BA2) 
Pályázat címe: Exoskin 
Témavezető: Kövér Dóra Rea, Tarr Kálmán 

Nagy Fanni (Ékszertervezés és fémművesség MA1) 
Pályázat címe: Egyszer majd... 
Témavezető: Vági Flóra 

Sárady Gergely (Formatervező művész MA1) 
Pályázat címe: MORA - Sürgősségi szervszállító jármű 
Témavezető: Húnfalvi András, Ruppert Dániel 

Építészeti Intézet  

Angyal Mátyás (Építőművészet BA3) 
Pályázat címe: PLATFORM 
Témavezető: Barcza Gergely, Kovács Csaba 

Majnár Rebeka (Építőművész MA1) 
Pályázat címe: Istenszeme alkotóház 
Témavezető: Csomay Zsófia, Marián Balázs 

Elméleti Intézet: 

Kicsák Blanka (Design-és művészetmenedzsment MA1 
Pályázat címe: Oázis Sitkén 
Témavezető: German Kinga, Ébli Gábor 

Páskuly Mercédesz (Designkultúra BA1) 
Pályázat címe: Beloiannisz történelmének digitalizálása 
Témavezető: Kapitány Gábor 

Pokker Lili Nadin (Designelmélet MA1) 
Pályázat címe: A hordozható zenelejátszó eszközök társadalmi hatásai 
Témavezető: Fiáth Henrietta 

Média Intézet  

Bencsik Beáta (Tervezőgrafika BA2) 
Pályázat címe: UH Festival kommunikációs kampány 
Témavezető: Császár Adrienn, Kozma Dániel 

Horváth Júlia (Média design BA1) 
Pályázat címe: Útvesztő 
Témavezető: Pálfalusi Attila Viktor, Fábián Noémi 

Nóvé Vivien (Tervezőgrafika MA1) 
Pályázat címe: Anyai szeretet 
Témavezető: Hegyi Béla 

Petrucz Ágnes (Tervezőgrafika MA1) 
Pályázat címe: Book as object: Black box 
Témavezető: Vargha Balázs, Lakner Antal 

Tóth Bence (Média design MA1) 
Pályázat címe: Nyílt definíció 
Témavezető: Erhardt Miklós, Tasnádi József 

Varga-Jancsó Dániel (Fotográfia BA2) 
Pályázat címe: Mézes-Képes 
Témavezető: Szalay Kriszta 
 

More news

A Jövő Egyeteme a MOME fejlesztéséről és átfogó megújulásáról szól, ami az idei év egyik kiemelt fókuszpontja. Az elmúlt időszakban tizenkét munkacsoport dolgozott a programon, akik a Jövő Egyeteme Műhely vezetésével, az egyetem polgárainak széleskörű bevonásával megvalósították a MOME történetének legátfogóbb tervezési folyamatát és kidolgozták a 2023 decemberében a Szenátus által támogatott Jövő Egyeteme program, azaz a „Három Iskola modell” részletes implementációs tervét. Most pedig újabb mérföldkőhöz ért az egyetem. 2024. július 18-án tartott ülésén a MOME Szenátusa meggyőző többséggel és ellenszavazat nélkül támogatásáról biztosította a tervezetet, így tovább folytatódhat a közös munka annak érdekében, hogy jövő télen életbe léphessen az új struktúra, és a MOME Európa meghatározó design-felsőoktatási intézményévé váljon...

A világ egyik legrangosabb digitális művészeti fesztiváljára, az Ars Electronica 2024-re kapott meghívást egyetemünk. A nagy múltú fesztivál Campus-sorozatában minden évben bemutat egy-egy művészeti egyetemet; a kiállítást a linzi egyetemmel közösen szervezik – Linz főterén ezúttal a MOME hallgatói mutatkozhatnak be. Kárpáti Judit Eszter, Esteban de la Torre és Nagy Ágoston kurátorok az elmúlt évek kiemelkedő diplomamunkáiból válogattak.

Új szimbólummal bővült azoknak az emléktárgyaknak a köre, amelyeket a MOME közösségének a tagjai egyetemi pályafutásuk különböző mérföldköveit elhagyva vehetnek át. Az összetartozást erősítő új jelkép egy esztergálással, forgácsolással készült polírozott felületű bronztárgy, a koncepció alapja a MOME emblémájából kiemelt „O” betű. A Fülöp József rektor kezdeményezésére alkotott tárgyat Ádám Krisztián, a MOME mesteroktatója tervezte, és 2024-től valamennyi képzési szint végzősei vehetik át az oklevelükkel együtt.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121