Különleges, kísérleti kötetben jelent meg Veres Bálint legújabb írása

Date:
A független ausztrál kiadó, a Mont Publishing gondozásában megjelenő háromkötetes Aesthetic Literacy: A Book for Everyone, a 21. századi esztétikai műveltség teljes spektrumát átöleli 150 szerzője által jegyzett szélsőségesen különböző műfajú írásai révén.

A világ vezető esztétika professzorai, feltörekvő kutatók, művészek, írók, zsurnaliszták artikulálják aforizmák, esszék, pamfletek, manifesztumok, levelek, dialógusok révén a vonatkozások ama miriádjait, amelyek révén az esztétikai dimenzió áthatja életünket és tapasztalati világunkat – messze túlnyúlva az akadémia és a művészeti intézményrendszer határain. Ahogy a könyv alcíme is jelzi: ez a gyűjtemény nem a szakértők és beavatottak szűk körei számára készült – messziről kerüli a szakmai zsargonokat –, hanem mindenkinek, aki a saját egyéni és közösségi tapasztalatain kész eltűnődni. A többnyire 5-10 perc alatt elolvasható fejezetek önálló kérdésfelvetések, gondolkodásra ösztönzők – az önnevelés és önképzés útján hasznos támpontoknak bizonyulhatnak bárki számára.

Ahogy az esztéták világszervezetének egykori elnöke, Arnold Berleant fogalmaz a könyv mottójában:

“Philosophy is the study of how to live in this world.

 Aesthetics is the study of how to experience it.

All the rest is commentary. Now go and study.”

A könyv elektronikus verziójának első kötete már elérhető, valamint ingyenesen letölthető a Mont Publishing House Shopify oldalán.
 

A könyvsorozatban a kortárs esztétikai gondolkodás olyan meghatározói közölnek írásokat, mint Thomas Leddy, Yuriko Saito, Clive Cazeaux, Mieke Bal, Katya Mandoki, Richard Eldridge, Emily Brady, Paul C. Taylor, Wolfgang Welsch, Babette Babich, Max Ryynänen, Yrjö Sepänmaa, Elisabetta Di Stefano, Stefano Marino. A magyar esztétikai gondolkodást Bacsó Béla (ELTE), Horváth Nóra (SZE), Krémer Sándor (SZTE) és Veres Bálint (MOME Elméleti Intézet, Doktori Iskola) írásai képviselik.

More news

A Jövő Egyeteme a MOME fejlesztéséről és átfogó megújulásáról szól, ami az idei év egyik kiemelt fókuszpontja. Az elmúlt időszakban tizenkét munkacsoport dolgozott a programon, akik a Jövő Egyeteme Műhely vezetésével, az egyetem polgárainak széleskörű bevonásával megvalósították a MOME történetének legátfogóbb tervezési folyamatát és kidolgozták a 2023 decemberében a Szenátus által támogatott Jövő Egyeteme program, azaz a „Három Iskola modell” részletes implementációs tervét. Most pedig újabb mérföldkőhöz ért az egyetem. 2024. július 18-án tartott ülésén a MOME Szenátusa meggyőző többséggel és ellenszavazat nélkül támogatásáról biztosította a tervezetet, így tovább folytatódhat a közös munka annak érdekében, hogy jövő télen életbe léphessen az új struktúra, és a MOME Európa meghatározó design-felsőoktatási intézményévé váljon...

A világ egyik legrangosabb digitális művészeti fesztiváljára, az Ars Electronica 2024-re kapott meghívást egyetemünk. A nagy múltú fesztivál Campus-sorozatában minden évben bemutat egy-egy művészeti egyetemet; a kiállítást a linzi egyetemmel közösen szervezik – Linz főterén ezúttal a MOME hallgatói mutatkozhatnak be. Kárpáti Judit Eszter, Esteban de la Torre és Nagy Ágoston kurátorok az elmúlt évek kiemelkedő diplomamunkáiból válogattak.

Új szimbólummal bővült azoknak az emléktárgyaknak a köre, amelyeket a MOME közösségének a tagjai egyetemi pályafutásuk különböző mérföldköveit elhagyva vehetnek át. Az összetartozást erősítő új jelkép egy esztergálással, forgácsolással készült polírozott felületű bronztárgy, a koncepció alapja a MOME emblémájából kiemelt „O” betű. A Fülöp József rektor kezdeményezésére alkotott tárgyat Ádám Krisztián, a MOME mesteroktatója tervezte, és 2024-től valamennyi képzési szint végzősei vehetik át az oklevelükkel együtt.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121