Legendás magyar formatervezőről nevezi el új ösztöndíját a MOME

Date:
Megújulásának részeként a hallgatóknak nyújtott támogatásait is jelentősen növeli a MOME. Az egyetem kiválósági ösztöndíja mostantól Stefan Lengyel nemzetközi szinten elismert magyar formatervező nevét viseli.

2021.02.02.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) 2020-tól alapítványi formában működik. A MOME - Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány a megújulás egyik fontos lépéseként, jelentősen növeli a hallgatói támogatásokat. A kiválasztás alapját a teljesítmény képezi majd, a megújult ösztöndíjprogram a Stefan Lengyel Kiválósági Ösztöndíj nevet viseli.

Stefan Lengyel a MOME jogelődjének számító Iparművészeti Főiskolán diplomázott. Nevéhez fűződik a magnetofon és a Ganz csuklós villamosának megtervezése, munkáit harminc alkalommal honorálták szakmai díjakkal. Magyarország mellett Németországban, Finnországban, Japánban, az Egyesült Államokban, Itáliában és Tajvanon is dolgozott. Volt az Esseni Egyetem és a MOME formatervező tanszékének vezetője, tanítványai ma világcégek vezető szakemberei. Ő hívta életre a MOME és a Mercedes-Benz együttműködését, aminek keretében a magyar hallgatók csaknem húsz éve tervezik Budapesten a jövő autóit. 2008-ban Lengyelt a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjével tüntették ki. 

“Stefan Lengyel életműve nem csupán hallgatóink számára mutat kiváló példát, de megtestesíti a jövő egyetemének innovatív, ambiciózus karakterét is. Szellemiségének erősítése a MOME hosszú távú sikerének egyik fontos építőköve” - fogalmazott Böszörményi-Nagy Gergely, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány elnöke.

 

More news

A Képző- és Iparművészeti Szakgimnázium kerámia szakán végzett Aruwa Írisz szeptembertől a MOME Tárgyalkotás szakán tanulhat tovább. Ő a Tiéd a holnap – A jövő kreatív tehetségeiért ösztöndíjprogram első sikeres felvitelizője, aki korábban is jelentkezett az egyetem Animáció szakára, akkor sikertelenül. A program most lehetővé tette számára, hogy megtalálja azt az irányt, amelyben ő is eredményes lehet.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) rektori tisztségét augusztus 1-jétől Koós Pál formatervező művész, egyetemi tanár tölti be. A MOME korábbi általános rektorhelyettese kiemelten sokat tett a magyar designszakma megerősítéséért, tervezőként nemzetközi és hazai elismerések sorát tudhatja magáénak, ugyanakkor igazi, autentikus MOME-polgár, aki nemcsak diplomáit, fokozatait szerezte az egyetemen, de a képzésfejlesztési szakmai műhely vezetőjeként, tanárként is hosszú évek óta eredményesen szolgálja a közösséget.

A világ egyik legrangosabb digitális művészeti fesztiváljára, az Ars Electronica 2024-re kapott meghívást egyetemünk. A nagy múltú fesztivál Campus-sorozatában minden évben bemutat egy-egy művészeti egyetemet; a kiállítást a linzi egyetemmel közösen szervezik – Linz főterén ezúttal a MOME hallgatói mutatkozhatnak be. Kárpáti Judit Eszter, Esteban de la Torre és Nagy Ágoston kurátorok az elmúlt évek kiemelkedő diplomamunkáiból válogattak.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121