Lengyel művészeti folyóiratban szerepel az EJTECH

Date:
Lehet-e a textil segítségével történeteket mesélni, történeteket szőni, milyen üzeneteket hordozhat? Textile Art: In the face of contemporary times címmel jelentette meg a poznańi Magdalena Abakanowicz Művészeti Egyetem a Zeszyty Artystyczne (Művészeti Jegyzetek) folyóirat 44. számát, amelyben a hosszú idő után önálló művészeti ággá vált textilművészet kortárs törekvéseiről olvashatunk.

Ahogy a képzőművészet más területein, a textilművészetben is folynak kreatív kutatások, a kiadványban megjelent interjúban ezekről is szó esik, példaként az EJTECH (Kárpáti Judit Eszter DLA és Esteban de la Torre, az IK kutatói) munkáját is bemutatva. Beatrijs Sterk, Janis Jefferies és Claudia Melo Magdalena Kleszyńskával beszélgetnek, az EJTECH munkáját Melo, a Contextile művészeti vezetője, kurátora hozza szóba, bemutatva a kortárs kísérleti szcénát, elsősorban azokat, akik digitális technikákat is alkalmaznak, az alkotás során ezzel kiterjesztve a szövetek „hatótávolságát”. A szakember a csapatot a 2022-es Contextile kapcsán ismerte meg, ahová az alkotópáros a Phase In, Phase Out című munkájával került be.

Az EJTECH duó textilalapú interfészekkel és programozható anyagokkal dolgozik, kutatásaik eredményeinek megismertetésére gyakran installációkat hoznak létre. Magyarországon legutóbb a Zene Házában állították ki Dung Dkar Cloak fantázianevű, jacquard szövött textilből készült interaktív installációjukat, amelyet megérintve a látogatók különböző hangkompozíciókat hozhattak létre.

A Zeszyty Artystyczne folyóirat, amely egyedülálló módon ötvözi a tudományos elemzést a kritikus művészeti alkotó- és írói módszerekkel, 1983 óta jelenik meg, és ezen a szakterületen az egyetlen nagy múltú tudományos és művészeti folyóirat Lengyelországban. 

További információ

More news

Hogyan alakíthatja a design a jövőt? Mi a design szerepe a társadalomban, mi a tervező feladata korunkban? Milyen területeken juthat döntő szerephez a tervezők szakértelme az elkövetkező években? Változó világunk referenciapontjait, választásainkat nagyban befolyásolja a design, a művészet, melyeknek területei is egyre tágabban értelmezhetők. Miközben a klímaváltozás, az egyre fontosabbá váló geopolitikai kérdések és a mesterséges intelligencia az eddigi paradigmák felülvizsgálatára késztetnek, a designnak is újra be kell állítania fókuszpontjait. Erről szól majd a világ legmeghatározóbb design és művészeti oktatási szakmai szervezete, a Cumulus Association 2024-es konferenciája, amelynek rendezési jogát a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) nyerte el, így május 15-17. között Budapestre érkezik a nemzetközi designszakma színe-java.

A MOME Campusán mutatták be legkülönlegesebb alkotásaikat

A MOME Animáció szak szervezésében médiaművészek és táncművészek reflektáltak arra, hogyan formálja át a technológia a magánéletünket, társadalmi és fizikai létünket.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121