Második alkalommal díjazta kiemelkedően tehetséges hallgatóit a MOME

Date:
Hetvenöt hallgató pályázott a másodszor meghirdetett Stefan Lengyel Kiválósági Ösztöndíjra, akik közül újfent 16-an részesülnek a féléves, havi 150.000 forintos támogatásban a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen. A nyertes hallgatók munkái néhány hónapon belül a nagyközönség számára is megtekinthetőek lesznek.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány 2020-ban hívta életre a Stefan Lengyel Kiválósági Ösztöndíj programot, melyhez hasonló jellegű hallgatói támogatás korábban nem létezett az egyetemen. Az ösztöndíj a kiemelkedően tehetséges hallgatók érdemi díjazása mellett a hallgatók iparági kompetenciáinak és gyakorlati tapasztalatainak fejlesztésére is hangsúlyt fektet. 

A Kiválósági Ösztöndíj programban minden hallgató automatikusan részt vesz a félév során készült munkájával/munkáival. Az első körbe a diákok és oktatók szavazzák be a továbbjutókat, majd az előszűrést követően az egyetemi vezetőkből és külsős szakemberekből álló zsűri választja ki a nyerteseket. Az idei évben többek között Scheer Sándor, a Market ügyvezetője, Martinkó József az Octogon magazin főszerkesztője és Holló Dávid, design stratéga csatlakoztak a MOME döntőbizottságaihoz, melyek  munkáját sokéves szakmai tapasztalatával támogatta a program névadója, Stefan Lengyel emeritus professzor is.

A feldolgozott témák az idei szemeszterben is változatos palettán mozogtak. Az ökológiai fenntarthatóság és a különböző társadalmi problémákra adott válaszok hangsúlyosan jelentek meg a nyertes pályamunkák között. 

Az eredményhirdetésen mondott beszédében Stefan Lengyel emeritus professzor a szakok közötti tudáscsere fontosságát emelte ki, hiszen a tudományterületeken átívelő  kapcsolatoknak szükséges támogatniuk egymást. Véleménye szerint különösen jó alkalmat biztosít erre a Kiválósági Ösztöndíj, amely a hallgatókon túl az oktatókat is arra sarkallja, hogy behatóbban megismerjék más ágazatok eredményeit. 

“A Stefan Lengyel Kiválósági Ösztöndíj remek lehetőség, hogy az egész nyilvánosság számára láthatóvá tegyük a MOME falai között születő legjobb, legizgalmasabb teljesítményeket” - fogalmazott Böszörményi-Nagy Gergely, az egyetem alapítványi elnöke. 

A tervek szerint 2022 őszén kéthetes kiállítás keretén belül tekinthetik meg az érdeklődők az első három szemeszter nyerteseinek pályamunkáit. 

www.kivalosagi.mome.hu 

More news

A Jövő Egyeteme a MOME fejlesztéséről és átfogó megújulásáról szól, ami az idei év egyik kiemelt fókuszpontja. Az elmúlt időszakban tizenkét munkacsoport dolgozott a programon, akik a Jövő Egyeteme Műhely vezetésével, az egyetem polgárainak széleskörű bevonásával megvalósították a MOME történetének legátfogóbb tervezési folyamatát és kidolgozták a 2023 decemberében a Szenátus által támogatott Jövő Egyeteme program, azaz a „Három Iskola modell” részletes implementációs tervét. Most pedig újabb mérföldkőhöz ért az egyetem. 2024. július 18-án tartott ülésén a MOME Szenátusa meggyőző többséggel és ellenszavazat nélkül támogatásáról biztosította a tervezetet, így tovább folytatódhat a közös munka annak érdekében, hogy jövő télen életbe léphessen az új struktúra, és a MOME Európa meghatározó design-felsőoktatási intézményévé váljon...

A világ egyik legrangosabb digitális művészeti fesztiváljára, az Ars Electronica 2024-re kapott meghívást egyetemünk. A nagy múltú fesztivál Campus-sorozatában minden évben bemutat egy-egy művészeti egyetemet; a kiállítást a linzi egyetemmel közösen szervezik – Linz főterén ezúttal a MOME hallgatói mutatkozhatnak be. Kárpáti Judit Eszter, Esteban de la Torre és Nagy Ágoston kurátorok az elmúlt évek kiemelkedő diplomamunkáiból válogattak.

Új szimbólummal bővült azoknak az emléktárgyaknak a köre, amelyeket a MOME közösségének a tagjai egyetemi pályafutásuk különböző mérföldköveit elhagyva vehetnek át. Az összetartozást erősítő új jelkép egy esztergálással, forgácsolással készült polírozott felületű bronztárgy, a koncepció alapja a MOME emblémájából kiemelt „O” betű. A Fülöp József rektor kezdeményezésére alkotott tárgyat Ádám Krisztián, a MOME mesteroktatója tervezte, és 2024-től valamennyi képzési szint végzősei vehetik át az oklevelükkel együtt.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121