MOME-díjazottak az Országos Kerámiaművészeti Triennálén

Date:
Korábbi és jelenlegi kerámiatervező hallgatóink is kiállítottak az Országos Kerámiaművészeti Triennálén Pécsett, a Zsolnay-negyedben, több kategóriában pedig díjakat vehettek át.

Az évtizedes hagyományokon nyugvó eseményen friss képet kaphattunk a kortárs magyar szilikátművészetről. A tárlat a hazai művészi kerámiaszakma eddigi legnagyobb kiállításának mondható. A zsűri döntése alapján száz alkotó több mint kétszáz munkáját láthattuk, az alkotók széles körű anyaghasználattal, alternatív, újszerű megoldásokkal kísérleteztek a kiállított munkákon.

A „Művészi kerámia” kategória I. díját a zsűri a MOME-n mesterdiplomát 2018-ban szerzett Maróti Viktóriának ítélte oda, aki nemrég Kecskeméten állított ki Mintha címmel. A MOME oktatója, Kemény Péter részesült a Barabás Lajos és Zsdrál Márkó által felajánlott gyűjtői díjban. A Triennálé alkalmával számos hallgatói díjat is kiosztottak, a Budapest Kerámia Kft. által felajánlott elismerést Zagiba Mátyás, míg a MOME által felajánlott díjat Tábi Eszter vihette haza.

Zagiba Mátyás Gemerske – pour over porcelánkészletét díjazták, melynek koncepciója a gömöri kerámiakészítés hagyományából indult ki. A mű megalkotása során, mint azt a tervezője elmondta, a gömöri kerámia jelenségével és annak kortárs újraértelmezésével foglalkozott, célja egy olyan készlet létrehozása volt, amely a gömöri kerámiához kötődik, de kortárs módon írja azt át.

Tábi Eszter Reminder I–II. című kőedény, porcelánmassza dísztálja is elismerést kapott, a tervezés középpontjában az egyszerű, szabályos geometriai formák arányrendszerekben történő elhelyezése, és különféle optikai hatások elérése áll. Az alkotás érdekessége a készítője szerint, hogy a mintát a tálakra egy saját tervezésű, analóg eszközzel „vetítette rá”, majd a kimetszett vonalakat porcelánmasszával töltötte fel. Mint mondja, a Reminder fali dísztálak esszenciája, hogy a tárgyakon látható vonalak egyetlen nézőpontból válnak csak teljesen párhuzamossá és egymásra merőlegessé, emlékeztetve a nézőt arra, hogy a legnehezebb időszakokban is képesek vagyunk megtalálni a megfelelő perspektívát.


2024-ben a szervezők átfogó módon mutatták be az eltelt időszak eredményeit, az anyagot úgy állították össze, hogy az a lehető legteljesebb és legfrissebb képet nyújtsa a kortárs magyar szilikátművészetről. A szokásos szekciók mellett újdonság volt a design területének kiemelése, amivel az egyetemi hallgatókat is megszólították, illetve a határainkon túl élő magyar alkotók ösztönzése a részvételre.

 

A kiállítás április 21-ig tekinthető meg.

További információ

More news

A Képző- és Iparművészeti Szakgimnázium kerámia szakán végzett Aruwa Írisz szeptembertől a MOME Tárgyalkotás szakán tanulhat tovább. Ő a Tiéd a holnap – A jövő kreatív tehetségeiért ösztöndíjprogram első sikeres felvitelizője, aki korábban is jelentkezett az egyetem Animáció szakára, akkor sikertelenül. A program most lehetővé tette számára, hogy megtalálja azt az irányt, amelyben ő is eredményes lehet.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) rektori tisztségét augusztus 1-jétől Koós Pál formatervező művész, egyetemi tanár tölti be. A MOME korábbi általános rektorhelyettese kiemelten sokat tett a magyar designszakma megerősítéséért, tervezőként nemzetközi és hazai elismerések sorát tudhatja magáénak, ugyanakkor igazi, autentikus MOME-polgár, aki nemcsak diplomáit, fokozatait szerezte az egyetemen, de a képzésfejlesztési szakmai műhely vezetőjeként, tanárként is hosszú évek óta eredményesen szolgálja a közösséget.

A világ egyik legrangosabb digitális művészeti fesztiváljára, az Ars Electronica 2024-re kapott meghívást egyetemünk. A nagy múltú fesztivál Campus-sorozatában minden évben bemutat egy-egy művészeti egyetemet; a kiállítást a linzi egyetemmel közösen szervezik – Linz főterén ezúttal a MOME hallgatói mutatkozhatnak be. Kárpáti Judit Eszter, Esteban de la Torre és Nagy Ágoston kurátorok az elmúlt évek kiemelkedő diplomamunkáiból válogattak.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121