Nemzetközi Tanácsadó Testület a Campuson

Date:
Budapestre látogattak a MOME munkáját 2022 szeptembere óta segítő Nemzetközi Tanácsadó Testület tagjai. Az öt, Európa-szerte ismert kreatívipari szakember több napot töltött a Zugligeti úti campuson, közelebbről megismerve az itt zajló munkát, az eredményeket és kihívásokat és az itt dolgozókat, tanulókat. Az egyetem megújulási folyamatához tevékenyen hozzájáruló csoport sokoldalú szakembergárdát jelent, van köztük marketing-és kulturális stratégiai, innovációs, és hálózattudományi szakember is. Nem csak a nevüket és arcukat adják a MOME fejlesztéséhez, hanem élő kapcsolatot alakítanak ki egyetemünk szakmai műhelyeivel és hallgatóival.

A mostani látogatássukkor többek közt meghallgatták a Design mesterképzés - Speculative & Critical Design designing futures and alternate presents kurzusának egyik óráját, ahol a speculative design, critical design, undesign, system design, world building, problem prototyping témákról volt szó. Ezt követően kötetlen beszélgetés keretében ismerkedtek meg olyan MOME hallgatókkal, akik az egyetemen az új Business to Design képzés keretében szerzett tudást már a gyakorlatban is hasznosítva saját márkát vagy vállalkozást indítottak.  

Az itt töltött három nap alatt találkoztak az Egyetem vezetésével, az Akadémián oktató tanárokkal, több Intézetigazgatóval. Egyebek közt beszélgettek a Jövő Egyeteme Műhely terveiről, a nemzetközi jelöltekkel zajló rektorválasztás menetéről, a különböző intézetek és szakok előző évi eredményeiről, működéséről, nemzetköziesítési folyamatokról és általában az oktatásról, melyben Moholy-Nagy szellemi öröksége tükröződik.

Személyes tapasztalatuk alapján konkrét visszajelzéseket és tanácsokat adnak az egyetem számára, melynek mentén nem csak az új angol nyelven induló szakokat, de az egész intézményt hatékonyan fejleszthetik. Tavaly novemberi látogatásuk óta számos területen pozitív folyamatok indultak el, mint összegezték, az elmúlt egy év változásai nagyon kedvezőek és jelentősek.

A MOME fenntartó alapítványa a testület vezetésére Szántó András kulturális stratégát kérte fel, aki tanácsadóként kezdettől segíti az egyetem megújítását. Szántó évtizedek óta az Egyesült Államokban élő szakember, olyan intézmények és márkák újragondolása fűződik a nevéhez, mint az Art Basel és a The Metropolitan Museum of Art, New York, a Stanford University vagy a Rolls-Royce Motor Cars.

Résztvesz a munkában továbbá Ulrich Weinberg professzor, a potsdami Hasso-Plattner-Institut igazgatója, Zuzanna Skalska, a varsói School of Form Uniwersytetu SWPS társalapítója, egy igazán sokoldalú kreatívipari vállalkozó és Aric Chen, a sanghaji Tongji University design és innovációs karának professzora, a rotterdami Het Nieuwe Instituut művészeti igazgatója is.

Fontos volt, hogy a MOME alumni közössége is képviseltesse magát a testületben, amit Gálik Györgyi jelenléte biztosított, aki a Dark Matter Labs Város Programjáért felelős vezetője és a Stratégiai Partnerkapcsolatokért volt felelős vezető a University College London Institute for Innovation and Public Purpose egyetemi kutató intézetében. A doktoriját a Royal College of Art- on szerezte Innováció Mérnök szakon és két mester diplomát szerzett a MOME-n. 

More news

A Jövő Egyeteme a MOME fejlesztéséről és átfogó megújulásáról szól, ami az idei év egyik kiemelt fókuszpontja. Az elmúlt időszakban tizenkét munkacsoport dolgozott a programon, akik a Jövő Egyeteme Műhely vezetésével, az egyetem polgárainak széleskörű bevonásával megvalósították a MOME történetének legátfogóbb tervezési folyamatát és kidolgozták a 2023 decemberében a Szenátus által támogatott Jövő Egyeteme program, azaz a „Három Iskola modell” részletes implementációs tervét. Most pedig újabb mérföldkőhöz ért az egyetem. 2024. július 18-án tartott ülésén a MOME Szenátusa meggyőző többséggel és ellenszavazat nélkül támogatásáról biztosította a tervezetet, így tovább folytatódhat a közös munka annak érdekében, hogy jövő télen életbe léphessen az új struktúra, és a MOME Európa meghatározó design-felsőoktatási intézményévé váljon...

A világ egyik legrangosabb digitális művészeti fesztiváljára, az Ars Electronica 2024-re kapott meghívást egyetemünk. A nagy múltú fesztivál Campus-sorozatában minden évben bemutat egy-egy művészeti egyetemet; a kiállítást a linzi egyetemmel közösen szervezik – Linz főterén ezúttal a MOME hallgatói mutatkozhatnak be. Kárpáti Judit Eszter, Esteban de la Torre és Nagy Ágoston kurátorok az elmúlt évek kiemelkedő diplomamunkáiból válogattak.

Új szimbólummal bővült azoknak az emléktárgyaknak a köre, amelyeket a MOME közösségének a tagjai egyetemi pályafutásuk különböző mérföldköveit elhagyva vehetnek át. Az összetartozást erősítő új jelkép egy esztergálással, forgácsolással készült polírozott felületű bronztárgy, a koncepció alapja a MOME emblémájából kiemelt „O” betű. A Fülöp József rektor kezdeményezésére alkotott tárgyat Ádám Krisztián, a MOME mesteroktatója tervezte, és 2024-től valamennyi képzési szint végzősei vehetik át az oklevelükkel együtt.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121