Rangos európai szemlén mutatkozik be két MOME-diplomamunka

Date:
Az idei GRADUATION PROJECTS nyertesei közé jutott két tavaly végzett hallgatónk, Fülöp Szabolcs (Tervezőgrafika MA) és Jiang Erzsébet (Divat és Textiltervezés MA). A cseh, lengyel, magyar és szlovák designfelsőoktatás hallgatóinak munkáit évente áttekintő szemle története 2002-re nyúlik vissza, már számos magyar hallgatót ismertek el, akik közül többen egyetemünkről kerültek ki.

A zsűri ezúttal 215 munkából választotta ki azt a 29-et, amelyet a Cieszyn kastélyban rendezett kiállításon mutatnak be. 

A nagymúltú versenybe a visegrádi országok design és művészeti felsőoktatási intézményeinek mind alap, mind mesterképzésben végzett hallgatói beadhatják diplomamunkáikat. Az 5-5 tagú zsűri munkájában Balogh Balázs mediadesigner és Laufer Ferenc, a Flying Objects társalapítója is részt vettek, mindketten a MOME alumni tagjai. A pályamunkákat két kategóriában értékelik, 2D - alkalmazott grafikai tervezés, beleértve a honlaptervezést, az aktív designt és az alkalmazás-tervezést és 3D - ipari tervezés, melyhez a jármű- és tárgytervezés mellett a szövet-, ruha-, üveg- és kerámiadesign is kapcsolódik. 

A pénteken nyílt kiállításon szerepel Fülöp Szabolcs 2022-es diplomamunkája, a Signal zone, amely az elektroszmog témáját kuatatásalapú módon dolgozza fel.  Diplomaprojektjében az emberi szem számára láthatatlan elektromágneses mezők jelenlétét vizualizálja nem mindennapi módon, mindehhez installációkat is társít.  

A korábban MOME rektori különdíjjal elismert Jiang Erzsébet Prettier than you’ll ever be című mestermunkája itt is a legjobbak közé került. A kollekció öltözékein és mintáin a K-pop által közvetített androgünitást jeleníti meg. A sajátos, eltúlzott esztétikai világot is takaró stílusban a nyugati mainstreamtől eltérő szerepfelfogások és ideálok működnek, ez inspirálta Jiang munkáját is. 

A kiállításon emellett még két magyar végzett hallgató, Feil Liza (Budapesti Metropolitan Egyetem) és Szendrei Anna (Eszterházy Károly Egyetem, Eger) munkája látható. 

A kiállítás május 28-ig minden nap megtekinthető a Cieszyn kastély kiállítótermében. 

A nyertesek munkái online is megtekinthetők: http://www.graduationprojects.eu/en/projects/2022 

More news

A Képző- és Iparművészeti Szakgimnázium kerámia szakán végzett Aruwa Írisz szeptembertől a MOME Tárgyalkotás szakán tanulhat tovább. Ő a Tiéd a holnap – A jövő kreatív tehetségeiért ösztöndíjprogram első sikeres felvitelizője, aki korábban is jelentkezett az egyetem Animáció szakára, akkor sikertelenül. A program most lehetővé tette számára, hogy megtalálja azt az irányt, amelyben ő is eredményes lehet.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) rektori tisztségét augusztus 1-jétől Koós Pál formatervező művész, egyetemi tanár tölti be. A MOME korábbi általános rektorhelyettese kiemelten sokat tett a magyar designszakma megerősítéséért, tervezőként nemzetközi és hazai elismerések sorát tudhatja magáénak, ugyanakkor igazi, autentikus MOME-polgár, aki nemcsak diplomáit, fokozatait szerezte az egyetemen, de a képzésfejlesztési szakmai műhely vezetőjeként, tanárként is hosszú évek óta eredményesen szolgálja a közösséget.

A világ egyik legrangosabb digitális művészeti fesztiváljára, az Ars Electronica 2024-re kapott meghívást egyetemünk. A nagy múltú fesztivál Campus-sorozatában minden évben bemutat egy-egy művészeti egyetemet; a kiállítást a linzi egyetemmel közösen szervezik – Linz főterén ezúttal a MOME hallgatói mutatkozhatnak be. Kárpáti Judit Eszter, Esteban de la Torre és Nagy Ágoston kurátorok az elmúlt évek kiemelkedő diplomamunkáiból válogattak.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121