Várostörténeti adatokból készült szoborral állít emléket Debrecen a helyi tűzvészeknek

Date:
A Debrecen történetét meghatározó tűzvészek krónikáját tömöríti installációba a város új emlékműve, melyet a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) kutatói és alumni hallgatói készítettek.

A Kocsi Olga képzőművész és Minkó Mihály kutató koncepciója alapján adatvizualizáció segítségével készült installáció újszerű módon teremt lehetőséget arra, hogy a levéltárban fellelhető nagy mennyiségű adat, a különböző évszámok, az áldozatok száma, épülettípusok és helyszínek tulajdonságai mentén kirajzolódó történetekkel értelmezzük újra a város történelmét, kapcsolódjunk a cívis identitáshoz.

A kortárs alkotást az alkotók a design eszközeivel hozták létre, a tervezői gondolkodásmód egészen a lehetséges célközönség felmérésétől a koncepció kialakításáig végigvonult a kreatív folyamaton. Az így keletkezett mű megsokszorozhatja a hagyományos alkotások erejét, hiszen ezen keresztül több rétegen keresztül kapcsolódhatunk a múlthoz, történeteinkhez, ennek pedig jelentős identitásképző ereje van a fiatalabb generáció számára is.

Az alkotás a debreceni levéltárban fellelhető jegyzőkönyvekből és írásos dokumentumokból, valamint Dr. vitéz Roncsik Jenő tanulmányából kinyert adatok, térképek digitalizációja alapján jött létre. A monolit üveglap-rétegei amellett, hogy a múlt tragédiáira emlékeztetnek, az elszántságot és az újjászületést is szimbolizálják. A város megújulására reflektáló alkotásban az újjáépítés anyagai is megjelennek, a fa, az üveg, a fém és a beton egymást kiegészítve adják tovább a város történetének ezt a meghatározó narratíváját, melynek üzenete, hogy a város és lakói mindig is képesek voltak talpra állni, a megpróbáltatások után új erőt meríteni. 

Alkotók

Adatfizikalizáció : Kocsi Olga (MOME alumni), Minkó Mihály (MOME Innovációs Központ) 
Projektmenedzser: Pass Natália (MOME Innovációs Központ) 
Tervezés: Kocsi Olga 
Programozás: Mórász Dávid 
Fa: Hegedűs Fanni (MOME alumni) 
Fém : Halász Előd (MOME alumni) 
Beton: Kocsi Olga alkotása a VPI Kft. jóvoltából 
Üveg : Szegedi János Gyula, Szegediné Szilágyi Piroska 
Fotó: Miskolczi János

More news

A Képző- és Iparművészeti Szakgimnázium kerámia szakán végzett Aruwa Írisz szeptembertől a MOME Tárgyalkotás szakán tanulhat tovább. Ő a Tiéd a holnap – A jövő kreatív tehetségeiért ösztöndíjprogram első sikeres felvitelizője, aki korábban is jelentkezett az egyetem Animáció szakára, akkor sikertelenül. A program most lehetővé tette számára, hogy megtalálja azt az irányt, amelyben ő is eredményes lehet.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) rektori tisztségét augusztus 1-jétől Koós Pál formatervező művész, egyetemi tanár tölti be. A MOME korábbi általános rektorhelyettese kiemelten sokat tett a magyar designszakma megerősítéséért, tervezőként nemzetközi és hazai elismerések sorát tudhatja magáénak, ugyanakkor igazi, autentikus MOME-polgár, aki nemcsak diplomáit, fokozatait szerezte az egyetemen, de a képzésfejlesztési szakmai műhely vezetőjeként, tanárként is hosszú évek óta eredményesen szolgálja a közösséget.

A világ egyik legrangosabb digitális művészeti fesztiváljára, az Ars Electronica 2024-re kapott meghívást egyetemünk. A nagy múltú fesztivál Campus-sorozatában minden évben bemutat egy-egy művészeti egyetemet; a kiállítást a linzi egyetemmel közösen szervezik – Linz főterén ezúttal a MOME hallgatói mutatkozhatnak be. Kárpáti Judit Eszter, Esteban de la Torre és Nagy Ágoston kurátorok az elmúlt évek kiemelkedő diplomamunkáiból válogattak.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121