Magyar tervezésű és fejlesztésű okos edzőrendszer a világ legnagyobb design díjának abszolút győztesei között

Date:
A Flying Objects design stúdió csapata (Húnfalvi András a MOME Design Intézet járműtervező képzésének oktatója, Laufer Ferenc Formatervező Művész MA alumnus, Naszádi Anna Formatervező Művész MA alumna) nem először repül Szingapúrba, hogy átvegye a világ egyik legrangosabb design díját, a Red Dot Design Awardot.

A Nort Complex okos edzőrendszer ezentúl a kiemelt, Best of the Best elismerést nyerte el, amelyet a nevezők mindössze 1%-a kaphat meg. A díjat szeptember 27-én vehették át a tervezők.

Az utóbbi években a személyi edzés egyre inkább digitalizálódott, amit a pandémia tovább erősített. Sosem látott megoldások könnyítették meg az edzők és atléták közötti kommunikációt és tették hatékonyabbá az edzéseket, mindeközben a csapatsportágakban ez a szintű fejlődés elmaradt. Például az instrukciókat továbbra is sok esetben bekiabálásokkal közlik, még a profik szintjén is. 
A Nort Complex ötletgazdája, Németh Roland, maga is labdarúgó edző, aki rendszer kigondolásakor a saját munkája megkönnyítésén túl szeretett volna egy olyan eszközt, ami a játékosok pszichomotorikus, kommunikációs és kognitív képességeit is fejleszti. 

Így született meg egy vizuális jeleken alapuló rendszer koncepciója, amit a Flying Objects designereivel és a Cad-Terv mérnök csapatával valósított meg. 

 

Kiabálás helyett kognitív fejlesztés és kijelzők

A Nort Complex a focipálya köré elhelyezett kijelzőkből áll (1-8 db), amelyeket egy egyszerűen használható, a rendszer agyaként szolgáló tablet applikáció irányít. A rendszer jól használható akár a legkisebbek edzésein és a legmagasabb, profi szinten is.
A kijelzők fejmagasságban helyezkednek el, így a játékosok tekintete magasabban marad, ahelyett, hogy lefelé, a lábukra és a labdára fókuszálnának. A jelzések a játékosok figyelmét folyamatosan éberen tartják, segítve őket abban, hogy fókuszáltak és reaktívak legyenek. 

 Ez a magas szintű jelenlét olyan készségeket fejleszt, amelyek a hétköznapi életben hasznosak, egy professzionális sport karrierben viszont elengedhetetlenek.
A jeleket a csapat megbeszélés alapján választja ki, tetszés szerint beállíthatóak, az edző pedig az applikáción keresztül instruálhatja velük a játékosokat.
 

Egyedülálló, díjat érdemlő fejlesztési folyamat

Mindig szerencsés, ha a termék- és mérnöki fejlesztés a design folyamatokkal közösen történik. A Nort Complex esetében ennek az együttműködésnek az eredményét a Red Dot díj is bizonyítja. 

A Flying Objects már a koncepció korai megoldásában is részt vett, beleértve a az edzéseken való részvételt az első prototípusokkal. Ez nem csak a termék fizikai megjelenésének kialakításában segített, hanem az app megtervezésében, tesztelésében is. 

A nagy ellenállóképességű, fröccsöntött burkolat könnyen ellenáll a félrelőtt labdáknak, és a borulásoknak. Az egységek aljukon univerzális csatlakozókkal erős állványokhoz illeszthetőek, vagy a hátfal aluminium betétjéből kihajtható fülekkel az oldalhálóra, oldalkerítésre akaszthatók. Az erős fényű LED panelek napsütésben is jól láthatóak, az egységeket pedig nagy kapacitású akkumulátorok működtetik. Az app a kijelzők letisztult és funkcionális design szemléletét követi. 

 A programozható funkciók nagyfokú komplexitása ellenére a UI egyszerű, és könnyen áttekinthető maradt. A felület az edzőnek teljes szabadságot ad a tréningek előzetes felépítésében, de később, játék közben is könnyű reagálni, vagy változtatni az edzésprogramon. A rendszer minden eleme szigorúan funkcionális, a gyors tempójú edzések során akadálytalan irányítást biztosít.

A rendszer futballedzők, pszichológusok, mérnökök és designerek szoros kollaborációjában készült, több száz órányi tesztelés eredményeként. 

A Nort Complexet 2021 ősze óta rendszeresen használják futball edzések során.

More news

A Képző- és Iparművészeti Szakgimnázium kerámia szakán végzett Aruwa Írisz szeptembertől a MOME Tárgyalkotás szakán tanulhat tovább. Ő a Tiéd a holnap – A jövő kreatív tehetségeiért ösztöndíjprogram első sikeres felvitelizője, aki korábban is jelentkezett az egyetem Animáció szakára, akkor sikertelenül. A program most lehetővé tette számára, hogy megtalálja azt az irányt, amelyben ő is eredményes lehet.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) rektori tisztségét augusztus 1-jétől Koós Pál formatervező művész, egyetemi tanár tölti be. A MOME korábbi általános rektorhelyettese kiemelten sokat tett a magyar designszakma megerősítéséért, tervezőként nemzetközi és hazai elismerések sorát tudhatja magáénak, ugyanakkor igazi, autentikus MOME-polgár, aki nemcsak diplomáit, fokozatait szerezte az egyetemen, de a képzésfejlesztési szakmai műhely vezetőjeként, tanárként is hosszú évek óta eredményesen szolgálja a közösséget.

A világ egyik legrangosabb digitális művészeti fesztiváljára, az Ars Electronica 2024-re kapott meghívást egyetemünk. A nagy múltú fesztivál Campus-sorozatában minden évben bemutat egy-egy művészeti egyetemet; a kiállítást a linzi egyetemmel közösen szervezik – Linz főterén ezúttal a MOME hallgatói mutatkozhatnak be. Kárpáti Judit Eszter, Esteban de la Torre és Nagy Ágoston kurátorok az elmúlt évek kiemelkedő diplomamunkáiból válogattak.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121