GINK SÁRA „Végülis autonóm” I Kiállítás és kerekasztal beszélgetés

Átmeneti térben átmeneti terület: az ipari munkásnőktől a kísérleti textilművészetig A FÉSZEK Művészklub és a textil kapcsolata az 1970-es és ’80-as években.

A kerekasztal résztvevői: Bán András műkritikus, Fitz Péter és Százados László művészettörténészek, Gink Sára alkotó a MOME Doktori Iskola hallgatója.

Moderátor: Balázs Kata művészettörténész, az acb ResearchLab vezetője

A cím azért lényeges, mert a kísérleti textil-mozgalom a 70-es évek elejétől másról sem szólt, mint a texilművészet megújításáról, és ennek folyományaként önállóságának fokozatos megteremtéséről, végül pedig a „nagyművészet” (grand art) rangjára emelkedéséről. Ez nyilvánvalóan az autonómiát is magába foglalja. 
Mint minden művészeti mozgalom, az experimentális textil is radikális nyelvezetet is teremtett, használt. Az anyagkísérletek és a technika váltás folyamatos destrukciós tevékenységként jelentek meg, és az eredeti, funkcionális szerepet betöltő textiltárgyak korábbi értelmüket is elvesztették. Az így létrejövő objektek pedig ugyanúgy viselkedtek, mint a képzőművészet tárgyai – festmény, grafika, szobor, installáció – csak anyaguk volt más, textil, vagy még az sem.

Ez a folyamat a 80-as évek első felére – egy-másfél évtized után – beérett és ugyanakkor le is zárult. A korszakot ismerve és átélve nem megkerülhető az a „kultúrpolitikai” szituáció, amiben az az egész megtörtént. Kiállítások létrejöhettek – de lehetőleg távol Budapesttől – Szombathelyen, Egerben, Székesfehérváron, azaz távol a közfigyelemtől. Az egyetlen és első kivétel a fővárosban a Fészek Galéria. Ezt a kapcsolatot vizsgálja Gink Sára „Végülis autonóm” installációja és DLA tanulmánya. / Fitz Péter /

A kiállításra megjelent Gink Sára doktori kutatásához kapcsolódó első tudományos publikációja, amely a helyszínen megvásárolható, a későbbiekben pedig az ISBN könyv+ galériában lesz kapható.

Online formában jelenleg képanyag nélkül érhető el az alábbi linken:

 https://www.academia.edu/85352273/Átmeneti_térben_átmeneti_terület_az_ipari_munkásnőktől_a_k%C3%ADsérleti_textilművészetig

2022.11.22
2022.11.22

Event information

A kiállításhoz kerekasztal beszélgetés kapcsolódik, amelynek időpontja: 2022. november 22. (kedd) 18:30-20:00

Helyszín: Fészek Művészklub Herman terem

More events

A Magyar Kulturális Antropológiai Társaság (MAKAT), a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) Elméleti Intézete és a MAKAT Művészet- és Dizájnantropológia Műhely Művészet + Dizájn + Antropológia címmel konferenciát szervez.

The docufiction performance Applauding the Bell will take place at Trafó on 6 December about the highly diverse, varied and unique way young adults with Autism spectrum disorder experience and relate to the world, other people, and each other’s internal environment coming into adulthood. 

Teacher of the Photography BA Éva Szombat’s book launch and exhibition opening I Want Orgasm Not Rosesof will take place from 5:30 to 8:00 p.m. on Thursday, 1 December at Longtermhandstand Gallery.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121