Magyar tervezésű és fejlesztésű okos edzőrendszer a világ legnagyobb design díjának abszolút győztesei között

Date:
A Flying Objects design stúdió csapata (Húnfalvi András a MOME Design Intézet járműtervező képzésének oktatója, Laufer Ferenc Formatervező Művész MA alumnus, Naszádi Anna Formatervező Művész MA alumna) nem először repül Szingapúrba, hogy átvegye a világ egyik legrangosabb design díját, a Red Dot Design Awardot.

A Nort Complex okos edzőrendszer ezentúl a kiemelt, Best of the Best elismerést nyerte el, amelyet a nevezők mindössze 1%-a kaphat meg. A díjat szeptember 27-én vehették át a tervezők.

Az utóbbi években a személyi edzés egyre inkább digitalizálódott, amit a pandémia tovább erősített. Sosem látott megoldások könnyítették meg az edzők és atléták közötti kommunikációt és tették hatékonyabbá az edzéseket, mindeközben a csapatsportágakban ez a szintű fejlődés elmaradt. Például az instrukciókat továbbra is sok esetben bekiabálásokkal közlik, még a profik szintjén is. 
A Nort Complex ötletgazdája, Németh Roland, maga is labdarúgó edző, aki rendszer kigondolásakor a saját munkája megkönnyítésén túl szeretett volna egy olyan eszközt, ami a játékosok pszichomotorikus, kommunikációs és kognitív képességeit is fejleszti. 

Így született meg egy vizuális jeleken alapuló rendszer koncepciója, amit a Flying Objects designereivel és a Cad-Terv mérnök csapatával valósított meg. 

 

Kiabálás helyett kognitív fejlesztés és kijelzők

A Nort Complex a focipálya köré elhelyezett kijelzőkből áll (1-8 db), amelyeket egy egyszerűen használható, a rendszer agyaként szolgáló tablet applikáció irányít. A rendszer jól használható akár a legkisebbek edzésein és a legmagasabb, profi szinten is.
A kijelzők fejmagasságban helyezkednek el, így a játékosok tekintete magasabban marad, ahelyett, hogy lefelé, a lábukra és a labdára fókuszálnának. A jelzések a játékosok figyelmét folyamatosan éberen tartják, segítve őket abban, hogy fókuszáltak és reaktívak legyenek. 

 Ez a magas szintű jelenlét olyan készségeket fejleszt, amelyek a hétköznapi életben hasznosak, egy professzionális sport karrierben viszont elengedhetetlenek.
A jeleket a csapat megbeszélés alapján választja ki, tetszés szerint beállíthatóak, az edző pedig az applikáción keresztül instruálhatja velük a játékosokat.
 

Egyedülálló, díjat érdemlő fejlesztési folyamat

Mindig szerencsés, ha a termék- és mérnöki fejlesztés a design folyamatokkal közösen történik. A Nort Complex esetében ennek az együttműködésnek az eredményét a Red Dot díj is bizonyítja. 

A Flying Objects már a koncepció korai megoldásában is részt vett, beleértve a az edzéseken való részvételt az első prototípusokkal. Ez nem csak a termék fizikai megjelenésének kialakításában segített, hanem az app megtervezésében, tesztelésében is. 

A nagy ellenállóképességű, fröccsöntött burkolat könnyen ellenáll a félrelőtt labdáknak, és a borulásoknak. Az egységek aljukon univerzális csatlakozókkal erős állványokhoz illeszthetőek, vagy a hátfal aluminium betétjéből kihajtható fülekkel az oldalhálóra, oldalkerítésre akaszthatók. Az erős fényű LED panelek napsütésben is jól láthatóak, az egységeket pedig nagy kapacitású akkumulátorok működtetik. Az app a kijelzők letisztult és funkcionális design szemléletét követi. 

 A programozható funkciók nagyfokú komplexitása ellenére a UI egyszerű, és könnyen áttekinthető maradt. A felület az edzőnek teljes szabadságot ad a tréningek előzetes felépítésében, de később, játék közben is könnyű reagálni, vagy változtatni az edzésprogramon. A rendszer minden eleme szigorúan funkcionális, a gyors tempójú edzések során akadálytalan irányítást biztosít.

A rendszer futballedzők, pszichológusok, mérnökök és designerek szoros kollaborációjában készült, több száz órányi tesztelés eredményeként. 

A Nort Complexet 2021 ősze óta rendszeresen használják futball edzések során.

More news

Négy napos intenzív workshoppal indult a MOME Service Design szakirányú továbbképzés második féléve. A workshop szakmai partnerei Dóczi-Nagy Katalin és Antonia Fedlmeier voltak, a Laerdel Medical norvégiai központjának vezető service designerei, akik egy aktuálisan futó éles projekt fejlesztésébe vonták be a hallgatókat.

Elindult a 2024-es CheckINN Revitalizátor, a CheckINN Turisztikai Innovációmenedzsment Kft. és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem közös ötletpályázata. A legjobb revitalizációs ötleteket felmutató csapat 3 millió forintot vihet haza. A versenyre elsősorban építész- és turizmus-vendéglátóipari hallgatóktól várnak olyan koncepciókat, amelyek rozsdamezős területeket gondolnak újra, elhagyatott ipari épületeket töltenek meg új élettel, úgy, hogy azok korábbi értékei ne vesszenek el, illetve hogy a tervnek turisztikai szempontból is értékelhető hatása legyen.

Budapest lendületét, hangulatát ismerhetjük meg a MOME Anim műhelyében készített, az ÉnBudapestem app népszerűsítésére készített animációkból. Számos ikonikus helyszínt – köztük a Trafót, a Toldi Mozit, a Gellért-hegyet, a fürdőket – mutatják be a hallgatók saját, a helyszínekhez kapcsolódó élményeiken keresztül.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121