Balla Dóra MOME docens munkái a Tschutti Heftli nemzetközi projektjében

Balla Dóra MOME egyetemi docenst kérték fel a Tschutti Heftli nemzetközi projekt Magyarországot, egészen pontosan Budapestet bemutató elemeinek tervezésére. A füzet matricaalbumként hivatott a határokon átnyúló szolidarítás lehetőségét a focin keresztül megmutatni. 

"Még 2019 nyarán kaptam egy nagyon izgalmas felkérést erre az együttműködésre, ezen belül pedig egy plakát elkészítésére, amely a járvány miatt csak most a napokban tudott megvalósulni.

A luzerni Tschutti Heftli egy, a futball kulturális oldalának támogatására elkötelezett nonprofit szervezet. Már 12 éve minden évben egy nagyon egyedi és kreatív illusztrált stickers albumot adtak ki az összes játékos matricájával, melyhez neves illusztrátorokat kérnek fel.

A 2020 helyett most 2021-ben rendezendő eseményhez 470 különböző matricát terveztek meg. Összesen 3,3 millió, gyűjtőknek szánt kis képet nyomtattak a készítők.

Ehhez az összes befogadó városból felkértek egy tervezőt, hogy készítsenek egy posztert a városukról, amely nem szervesen a focihoz, hanem magához a befogadó városhoz kötődik.

Nagyon örültem a felkérésnek, én Budapest két oldalát szimbolizáltam, és a két csapat, vagy oldal versenyét, a győztes kiemelését, amely ebben az esetben csak maga a város lehet.

Az album a rengeteg kis illusztrált képpel és a grafikusok által tervezett plakátokkal, az ezüst nyomással egy fantasztikusan izgalmas összetett kulturális projekt, öröm és megtiszteltetés volt részt venni benne.

Az album 15.000 példányban készült el és Európa számos városában kiállítás formájában is bemutatják majd a plakátokat. A szervezők azt írják, példát akarnak mutatni, hogyan lehet együttműködni a nacionalizmus ellen a határokon átnyúló szolidaritás érdekében: "Focizni csak egységben lehet, egy ilyen tornát csak együtt lehet megrendezni. És csak együtt tudjuk megoldani mindannyiunkat érintő problémákat - Európában és az egész világon. Mindannyian mások vagyunk és mégis mind egységesek vagyunk."

A kezdeményezés ritkaság a futball iparban. A Tschutti Heftli nem a nagy bevételről és a pénzről szól. Ez a tíz képből álló csomag 1,50 frankba kerül, és az album, amelybe bele ragasztják őket, 4 frankba kerül. A kiadó egyesület a jövedelem egy részét karitatív célokra fordítja, a többit pedig a művészet és a kultúra népszerűsítésére használják fel a sport területén belül."

https://www.tschuttiheft.li/

 

Publikálva: 2021-05-08 09:11:00