Mecenatúra program indul a MOME-n

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány már működésének első évében, 2021-től új támogatási programot hoz létre, melynek célja a MOME identitásához közel álló alkotók támogatása. A program első két kedvezményezettje: a Fine Art MOME Emotions, melynek kurátora German Kinga egyetemi docens, és a High Mountain School, amelynek projektgazdája Policsányi István, MOME doktorandusz. Előbbi az új Campus tereire reflektálva, a hallgatókhoz és oktatókhoz kötődő művészeti installációkkal erősíti egyetemünk küldetését, míg az utóbbi egy különleges design oktatási helyszín létrehozását célozza az osztrák Alpokban.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány már működésének első évében életre hívta mecenatúra programját, amelynek célja az egyetem hallgatói és dolgozói által megálmodott közösségi kezdeményezések támogatása. Ennek a programnak a segítségével az Alapítvány olyan projekteket támogat, amik megszületése szorosan kötődik az egyetemhez és jövőbeni felhasználói, haszonélvezői kifejezetten a MOME polgárai. 

A tervek szerint évente 1-3 projekt kaphat majd támogatást. A projekteket, projektötleteket egész évben várja az Alapítvány. A támogatási tevékenység az alapítvány éves költségvetéséből elkülönített összegből valósul meg. 

Az idei évben támogatott koncepciók ötletgazdái proaktívan keresték meg az Alapítványt. A program első két kedvezményezettje: a Fine Art MOME Emotions, melynek kurátora German Kinga, a MOME Elméleti Intézet docense, a Design- és művészetmenedzsment MA szakvezetője, valamint a High Mountain School, amelynek projektgazdája Policsányi István alumnus, jelenleg a MOME doktorandusza. 

A Fine Art MOME Emotions projekt egyik célja olyan, a MOME jellegét hangsúlyozó, Moholy-Nagy László örökségére is utaló, helyspecifikus, új műalkotások megrendelése és kölcsönzése, amelyek alkotói a világ legfontosabb kortárs művészeti helyszínein, például a Velencei Képzőművészeti Biennálén is megmérettettek. A terekben megjelenő alkotások a MOME oktatóinak kortárs művészet iránti elkötelezettségét is tükrözi, újabb műtárgyak, szakmai rendezvények létrejöttét stimulálja. 

A High Mountain School pedig egy különleges design oktatási helyszín létrehozását célozza az osztrák Alpokban, ahol a több egyetem résztvevő hallgatói az épített környezetből - és így valamelyest komfortzónájukból - kiszakítva egy természetközeli helyszínen az intuitív és intellektuális rétegrendjének fejlesztésére törekedhetnek, miközben tervezői attitűdjükbe beépíthetik az ökológiai éberséget is.

Publikálva: 2021-08-06 10:17:00