MOME alumnus nyerte el az idei Stanislav Libenský-díjat

Tárgyalkotás

Telegdy Balázs, a Tárgyalkotó szak alumnusa nyerte el a 2021-es Stanislav Libenský-díjat, amely a fiatal üvegművészek bemutatkozásának platformot nyújtó nemzetközi üvegkiállítás és megmérettetés. 

Stanislav Libenský, a 2009-ben alapított díj névadója a cseh üvegművészet egyik legkiemelkedőbb alakja volt. Mottója: „Az üveg minden emberi érzés kifejezésére alkalmas.”

A díj és az ehhez kapcsolódó kiállítás fiatal üvegművészeknek teremt nemzetközi bemutatkozási lehetőséget és szakmai platformot, melyen számos különböző megközelítés és munkamódszer, alkotói stílus jelenik meg. A díj fő szervezője - a prágai Cseh Üveggaléria - szeretné, ha a verseny és a kiállítás segítené a fiatal művészek piacra lépését is. A zsűri így méltatta Telegdi Balázs Through The Scope című, nyertes alkotását: “a munka játékos, kísérletező, kommunikatív, interaktív, szakszerűen előkészített, és meglepetést hordoz magában.

Az elsődíjas mesterrel a MOME hallgatói a 2022 tavaszi kurzushéten találkozhatnak majd egy üvegfúvó hutaheti esemény keretében, ahol Telegdi Balázs ízelítőt ad tudásából, és megosztja külföldön szerzett szakmai ismereteit. A program a MOME TechPark épületében valósul meg, a Tárgyalkotó üvegművész oktatók szervezésében.

 A MOME Tárgyalkotó szak hosszútávú tervei között mindemellett szerepel egy üvegművészeti alumni gyűjtemény alapítása, melyhez kiváló kiindulópont Telegdi munkássága.

 

Fotó: Kirstine Autzen

 

Publikálva: 2021-10-13 10:07:00

Hírek