MOME Virtuális Nyílt Nap 2020 | Tárgyalkotás BA

Nyílt napi programok

Bemutatkozik a Tárgyalkotás BA: a szak felépítése a 4 szakspecializációval, egyéb programok és lehetőségek, felvételi feladatok és debütál a Digitális Tárgyalkotás specializáció Design Szolfézs bemutatása a szak szempontjából.

A Design Szolfézs program célja, hogy ráhangolja a MOME Design Intézetének és Elméleti Intézetének BA elsőéves hallgatóit az egyetemi jelenlétre. Kreatív egyéni és csapatfeladatok során továbbfejlessze rajzi, plasztikai, kommunikációs és tervezői készségeiket.

Mohácsi András oktatónk kérdezi a hallgatókat egyetemi feladataikról, élményeikről.

Fém, kerámia, üveg és digitális tárgyalkotás műhelyek vezetői mesélnek.

Regisztráció alapú kiscsoportos beszélgetés a felvételi folyamatról és az egyetemi évekről.

MOME Tárgyalkotó BA Nyílt napi mappanézegetés regisztráció

Tárgyalkotó projekteket mutatunk be és a tárgyalkotáshoz kapcsolódó műhelyeket is megtekinthetitek.

Ha kérdésed van a szakos tájékoztatónkhoz kapcsolódóan, vagy a képzéssel, felvételivel kapcsolatban, akkor azt elsősorban az élő eseményeinken várjuk, hogy feltedd.

Ha lemaradnál az eseményről, kérdésedet itt tudod feltenni: targyalkoto@mome.hu

Tájékoztatunk, hogy a megnövekedett érdeklődésre való tekintettel a kérdéseket nem biztos, hogy személyesen fogjuk megválaszolni, de azokat témába bontva csoportosítva gyakori kérdések formájában, a weboldalon fogjuk megválaszolni az eseményt követően.

 

Rólunk

A Tárgyalkotó szak Ékszerkészítés és fémtervezés szakirány alapképzésének oktatási fókuszában az ékszertervezés, a kortárs tervezői szemlélet, a design gondolkodás és a tradicionális mesterségbeli tudás átadása áll. A képzés során a hallgatók megtanulják, hogyan alkalmazható az ékszertervezés gyakorlata, mint a reflexió eszköze egyéni és társadalmi környezetben. A diploma megalapozza a szakmai életben az alkatói önmegvalósítás lehetőségét, ugyanakkor előkészíti a tanulmányok folytatását a mesterképzési ciklusban.

A Tárgyalkotó szak Kerámiatervezés szakirány alapképzésének oktatási fókuszában a kerámiatervezés, a kortárs kreatív szemlélet és a tradicionális mesterségbeli tudás ötvözése áll. Az oktatási program lehetővé teszi, hogy a résztvevők gyakorlati tapasztalatok segítségével gyűjtsenek készségeket erre a célra kialakított műhelyekben és stúdióinkban, emellett folyékonyan fejlesztve azt a kapcsolódó vizuális nyelvet, amely a formával, a térrel és a kreatív jelenléttel foglalkozik.

A Tárgyalkotó szak Üvegművész szakirány alapképzésének célja egyedi és sorozatban gyártható üvegtárgyak, tárgycsaládok tervezésében jártas kreatív tervezők képzése, gyakorlat alapú szakmai képzések és kortárs design  tervezésmódszertani szemléletek átadásán keresztül. 

 

Szakleírás

A Tárgyalkotó szak Ékszerkészítés és Fémtervezés szakirány magas hazai hírnévvel rendelkezik, mint Magyarország vezető képzése a területen. Az alapképzés oktatási fókuszában az ékszertervezés, a kortárs tervezői szemlélet, a design gondolkodás és a tradicionális mesterségbeli tudás átadása áll. A képzés izgalmas, praktikus, stúdió alapú féléves tervezési programokon keresztül tanít meg az átgondolt tervezésmódszertan alkalmazására és segítséget nyújt a tiszta és eredeti kreatív hang kialakításában. A kurzusok kis létszámmal és személyes oktatói vezetéssel történnek. 

Célunk, hogy lehetővé tegyük, hogy olyan személyes, egyedi alkotásokat tervezzenek és alkossanak a hallgatók, amelyek ötvözve a hagyományos kézművesség anyagi és műszaki innovációit meghaladják az egyén határait. Arra törekszünk, hogy a képzésben résztvevő tervezők létrehozzák a jövő örökségét gazdagítva az emberek életét annak tárgykultúráján keresztül.

Az integrált alapozó képzését követő „Papírékszer” kurzus az emberi test elhangolásával és új ékszerviselési szokásokkal kísérletezik. Következő félévi feladat az egy anyagú, tisztán szobrászi módon készülő „Monolit ékszer” tervezése. Az ékköves ékszer sztereotípiáját külön kurzuson kap új tartalmat, mely során a hallgatók megismerkednek a kőcsiszolással, a klasszikus és az alternatív foglalási lehetőségekkel. Különleges feladat a fashion világához kapcsolódó, kifutóra tervezett „Catwalk ékszerek”, és a ruha szabását, karakterét meghatározó „Öltözékszervező ékszerek” tervezése.

A Tárgyalkotó szak Kerámiatervezés szakirányának célja, hogy tanulóink számára támogató környezetet biztosítsunk, amely fejleszti a kreatív készségeket, szilikát anyaghoz kapcsolódó mesterségbeli tudást. Míg a kerámiatervezésnek 70 000 évre visszanyúló öröksége van, a kortárs tervezőművészetben az utóbbi időben bekövetkezett változásokkal együtt fejlődik. Célunk, hogy a képzésben részvevő hallgatók ezt a kulturális örökséget magukévá tudják tenni miközben a jövő tárgykultúrájának meghatározó alkotóivá válnak.

Az alapképzés során a terített asztal, a tálaláshoz köthető használati tárgyak és tárgycsaládok, illetve az építészeti, belsőépítészeti elemek tervezése témakörökben hirdetünk féléves feladatokat. Az integrált alapozó képzését követően a tervezési feladatok a hat félév alatt egymásra épülve fejlesztik a hallgatók szakmai ismereteit, az egyszerű funkcionális tárgytól haladva egy készlet tervezése felé. A feladatok során kész tárgyak születnek azért, hogy hallgatók a tervezői rutin mellett mesterségbeli gyakorlatot is szerezzenek. 

Az oktatási program lehetővé teszi, hogy a résztvevők gyakorlati tapasztalatok segítségével gyűjtsenek készségeket erre a célra kialakított műhelyekben és stúdióinkban, emellett folyékonyan fejlesztve azt a kapcsolódó vizuális nyelvet, amely a formával, a térrel és a jelenléttel foglalkozik. Arra törekszünk, hogy széles körű készítési és gondolkodási stratégiákkal lássuk el a hallgatókat, lehetőség van megismerkedni a nagyüzemi gyártási technikákkal, a kis darabszámú egyedi gyártási folyamatokkal és az autonóm készítési, égetési technikákkal.

A Tárgyalkotó szak Üvegművész közössége a magyar üvegművesség egyik meghatározó kreatív műhelye és alkotói centruma a régióban egyedülálló képzési programmal. Aktivitásunk magába foglalja a BA magas szintű üvegtervezés képzési programokat, a gyakorlati alapú szakmai képzéseket, illetve a nemzetközi programokon való részvételeket. Az elmélyült munkát a korszerű alkotó műhelyek és műtermek segítik.

Célunk a pályakezdő generációk sikeres indulásának elősegítése és a magyar és nemzetközi művészeti piacon a kortárs stúdió üveg létezésének kibővítése. Missziónk a magyar üvegtervezés elismertségének és sikerének növelése itthon és a nagyvilágban.

Az integrált alapozó képzését követően egyszerű használati eszközök (virágváza, sorolható üvegtégla, hangkeltő eszköz, akváriumi objeketek) készítése során a hallgatók elsajátíthatják a tervezésmódszertan alaplépéseit és a technológiai szaktudást. Hat szemeszteren keresztül haladnak a bonyolultabb feladatokon át (üvegfigura, időmérő eszköz, gasztronómiai projektek, világítótest) a komplexitást, összetett látásmódot igénylő belsőépítészeti üveg feladatokig.

A tervezési kurzusokhoz kapcsolódóan a hallgatók a technológiai alapismereteket is megszerzik: síküveg szabás és ragasztás, csiszolás, hajlítás, formába olvasztás, asztali üvegfújás, az üveg hutai megmunkálása. A BA3 vizsgafeladat egy a hallgató által szabadon választott stúdium, valamint a saját mesterjel megtervezése, amely az önálló márkaépítés és manufaktúralapítás első lépése.

A tervezési folyamatban valós piaci szereplőket vonunk be, hogy a hallgatók hasznos és hiteles tapasztalatokra tehessenek szert. A tervezési stúdiumok gyakran kapcsolódnak aktuális nemzetközi és hazai pályázatokhoz.

Tovább a Tárgyalkotó BA / Digitális Tárgyalkotás oldalra

Tovább a Tárgyalkotó BA / Fém oldalra

Tovább a Tárgyalkotó BA / Kerámia oldalra

Tovább a Tárgyalkotó BA / Üveg oldalra