Moholy-Nagy University of Art and Design

Balatoni kilátások

A Balaton vasúti állomásainak építészete
Project overview
Student name
Karácsony Ákos
Mentor
Gulyás Miklós
Programme
Fotográfia MA
Degree level
MA
Department
Média Intézet
Year of project
2022
A vízpartok mentén gombamód szaporodnak az építkezések. Ma a Balatonon azt lehet tapasztalni, hogy a lakóparkok és luxus létesítmények között a horizont szép lassan eltűnik a szemünk elől.
Az építkezési láz problémája azért keltette fel érdeklődésemet, mert utazásaim során a látottak hatása alá kerültem. Ezek a sokmilliós befektetések olyan léptékváltást jelentenek a régió építészetében, mely teljesen idegen a Balaton megszokott látképétől. Ám ennél is fontosabb, hogy hosszú távon visszafordíthatatlan hatással lehetnek a tó természeti környezetére és a régió lakosainak mindennapjaira.
A Balaton és környéke Budapest után Magyarország leglátogatottabb turisztikai helyszíne, és ebben minden szezonban óriási szerepet játszik a vasúti közlekedés. Emellett a vasúti építészet is fontos részét képezi a balatoni településeknek. A felvételi épületek, valamelyest a települések kapuiként szolgálnak, így több módon is magukban hordozzák a vidékük motívumait és ismertető jegyeit. Az igények folyamatos változása mellett történelmi és politikai korszakok formálták, illetve építették újjá ezen épületeket. Ma kétségkívül figyelembe van véve ezen műemlékek védelme, így érdemes megfigyelni, hogy az esetleges beavatkozások miként próbálják menteni az épületek értékeit. Ezen tanulmányban a vasúti építészet és azon belül is a balatoni vasút effajta rétegződését és a turizmussal való kölcsönhatását szeretném megvizsgálni.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121