The Wheat Must Ripen

Leírás

Közös történetünk Izával egyfajta szerepcserének indult melyben, hovatartozásunkban rejlő szakadékot értelmezem át. Így indulva el egy számomra idegen közösség megismerése és megértése útján. Közben általános emberi kérdéskörökre keresve saját válaszainkat.

2019 őszén jártam előszőr Tomoron, egy kis faluban Kelet-Magyarországon, ahol feladatomnak kaptam, hogy 4 18 éves cigány származású fiatalnak próbáljak egy olyan betekintést nyújtani a médiumok világába, mely tudásból később saját esetleges vállalkozásukban ihletet meríthessenek. Ők a potenciális jelöltek arra, hogy első generációs értelmiségivé valljanak mind a térségben mind saját falujukban.

Tomor egy halmozottan hátrányos helyzetű falu alig 20 perc távolságra Miskolctól, a lakosság 90%-a cigány származású, ez mind az életvitelükön, mind a falu szerkezetén látszik, de akár a házakon, a verandán fellelhető mindenség gyűjteményeken is észlelhetjük. Nos, igen sokszor feltettem magamnak a kérdést, hogy mit is keresek itt, de amikor a négy fiatallal beszéltem, először valami különleges impulzust éreztem, ők változtatni akarnak és kitörni onnan. Ám identitásukban ambivalenciát érzek, a roma, valamint fiatal és valahol a saját identitásuk között ingadoznak, keresik magukat a világban.

Próbálok nekik válaszokat adni, saját projektjeimen keresztül reflektálok saját 18 éves énemre, milyen vívódásaim voltak az útkeresésem közben. 

 

Hasonló projektek