Kőszeg Hangtáj Műhely

Leírás

A Hangzó Város Napok keretében 2021. augusztus 23 és 28 között először került sor, a MOME intenzív közreműködésével,  Hangtáj Műhelyre. A résztvevők a Kőszegen és környékén készült terepfelvételek alapján dolgoztak, munkáikkal ezekre a hangtájakra reflektáltak. A workshop célja soundscape etűdök / kompozíciók létrehozása és bemutatása volt. 

Oktatók

Hajnóczy Csaba DLA, MOME Média Intézet, kurzusvezető
Polina Katsenka, UJEP University (CZ), Linz Kunstakademie (A)
Krasz Ádám, MOME Techpark
Jacek Smolicki, Linköping University (S) - online konzultáns

Résztvevők

A workshopon 7 fő vett részt. Hárman a MOME Open Ökológiai Hangdizájn tavaszi tanfolyamának folytatásaként jöttek, a többiek között volt MOME doktoranda, MOME dolgozó is. Egy fiatalember az USA Oklahoma államából, kifejezetten erre az eseményre látogatott Európába. A létszám nem tűnik nagynak, de több emberrel az adott idő alatt érdemben nem tudtunk volna foglalkozni. 

Munkamenet

A kurzus során előadások hangzottak el ökológia és hangművészet kapcsolatáról, felvételi technikákról, a térbeli hang használatáról. A munkamenet gyakorlati része hangsétákból, közös és egyéni hangrögzítésekből, csoportos és egyéni editálási, processzálási konzultációkból, a térbeli installációk megvalósításából állt. Ellátogattunk a Nemezgyárba is, ahol működő, tradicionális gépek hangját rögzítettük.

Output

A prezentációs koncert az Európa ház Bibó termében volt, amelynek tere megtelt a zenei kurzusok hallgatóival, tanáraival, illetve kőszegiekkel, köztük az iASK képviselőivel. A bemutató általános tetszést aratott, jól illeszkedett a zárónap eseményeinek sorába. 

Dokumentáció

A záróeseményről sztereo hangfelvétel készült, valamint számos fénykép őrzi a hét atmoszféráját:
Itt meghallgatható

 

Hajnóczy Csaba, 2021. szept. 8.

 

Hasonló projektek