Rólunk

Az alapképzés oktatási fókuszában az üveg, a kortárs tervezői szemlélet, a design gondolkodás és a tradicionális mesterségbeli tudás átadása áll. A szak célja egyedi és sorozatban gyártható üvegtárgyak, tárgycsaládok tervezésében jártas kreatív tervezők képzése. 

 

Intézetigazgató: Püspök Balázs

Tanszékvezető: Kondor Edit

Oktatási titkár: Szabó Dóra

Tanszéki menedzser: Szántó Gerzson

Képzés hossza 6 félév
Következő indul 2020
Kompetenciák

  • kortárs szemlélet, tradicionális szaktudás
  • tervezői rutin, mesterségbeli gyakorlat
  • technológiai szakértelem
  • önálló márkaépítés, manufaktúralapítás
  • korszerű alkotó műhelyek és műtermek

 

Hírek

Szakleírás

Az alapképzés fő témája az üveg meleg és hideg megmunkálása gasztronómia projektek, illetve enteriőrökbe tervezett tárgyakon keresztül. A féléves feladatok során kész tárgyak születnek azért, hogy hallgatóink a tervezői rutin mellett mesterségbeli gyakorlatot is szerezzenek. Az elmélyült munkát a korszerű alkotó műhelyek és műtermek segítik.

Az integrált alapozó képzését követően egyszerű használati eszközök (virágváza, sorolható üvegtégla, hangkeltő eszköz, akváriumi objeketek) készítése során a hallgatók elsajátíthatják a tervezésmódszertan alaplépéseit és a technológiai szaktudást. Hat szemeszteren keresztül haladnak a bonyolultabb feladatokon át (üvegfigura, időmérő eszköz, gasztronómiai projektek, világítótest) a komplexitást, összetett látásmódot igénylő belsőépítészeti üveg feladatokig.

A tervezési kurzusokhoz kapcsolódóan a hallgatók a technológiai alapismereteket is megszerzik: síküveg szabás és ragasztás, csiszolás, hajlítás, formába olvasztás, asztali üvegfújás, az üveg hutai megmunkálása. A BA3 vizsgafeladat egy a hallgató által szabadon választott stúdium, valamint a saját mesterjel megtervezése, amely az önálló márkaépítés és manufaktúralapítás első lépése.

 

Tantárgyak

Ábrázolás

Az Ábrázolás tantárgycsoport célja a vizuális kommunikáció gyakorlati és elméleti tudásának...

Tárgyalkotás

A Tárgyalkotás ötféléves tantárgycsoport célja a kortárs tervezői szemlélet oktatása és a tradicionális...

Mesterség

A Tárgyalkotás szak sajátossága a kézműves alapokra épülő elmélyült, közvetlen munka az...