Rólunk

A szak célja egyedi és sorozatban gyártható üvegtárgyak, tárgycsaládok tervezésében jártas kreatív tervezők képzése, gyakorlat alapú szakmai képzések és kortárs design tervezésmódszertani szemléletek átadásán keresztül. 

 

Intézetigazgató: Püspök Balázs

Szakvezető: Dezső Renáta

Oktatási titkár: Szabó Dóra

Tanszéki menedzser: Szántó Gerzson

Képzés hossza 6 félév
Következő indul 2020
Kompetenciák

  • tervezés módszertani ismeret 
  • meleg és hidegüveg megmunkálásához kapcsolódó technológiai szakértelem
  • gasztronómiához és otthonhoz kapcsolódó feladatok 
  • tiszta és eredeti kreatív hang a művészeti piacon 
  • hazai és nemzetközi pályázatok és szimpóziumok

Hírek

Szakleírás

A MOME Üvegművész közössége a magyar üvegművesség egyik meghatározó kreatív műhelye és alkotói centruma a régióban egyedülálló képzési programmal. Aktivitásunk magába foglalja a BA magas szintű üvegtervezés képzési programokat, a gyakorlati alapú szakmai képzéseket, illetve a nemzetközi programokon való részvételeket. Az elmélyült munkát a korszerű alkotó műhelyek és műtermek segítik.

Célunk a pályakezdő generációk sikeres indulásának elősegítése és a magyar és nemzetközi művészeti piacon a kortárs stúdió üveg létezésének kibővítése. Missziónk a magyar üvegtervezés elismertségének és sikerének növelése itthon és a nagyvilágban.

Az integrált alapozó képzését követően egyszerű használati eszközök (virágváza, sorolható üvegtégla, hangkeltő eszköz, akváriumi objeketek) készítése során a hallgatók elsajátíthatják a tervezésmódszertan alaplépéseit és a technológiai szaktudást. Hat szemeszteren keresztül haladnak a bonyolultabb feladatokon át (üvegfigura, időmérő eszköz, gasztronómiai projektek, világítótest) a komplexitást, összetett látásmódot igénylő belsőépítészeti üveg feladatokig.

A tervezési kurzusokhoz kapcsolódóan a hallgatók a technológiai alapismereteket is megszerzik: síküveg szabás és ragasztás, csiszolás, hajlítás, formába olvasztás, asztali üvegfújás, az üveg hutai megmunkálása. A BA3 vizsgafeladat egy a hallgató által szabadon választott stúdium, valamint a saját mesterjel megtervezése, amely az önálló márkaépítés és manufaktúralapítás első lépése.

Tantárgyak

Ábrázolás

Az Ábrázolás tantárgycsoport célja a vizuális kommunikáció gyakorlati és elméleti tudásának...

Tárgyalkotás

A Tárgyalkotás ötféléves tantárgycsoport célja a kortárs tervezői szemlélet oktatása és a tradicionális...

Mesterség

A Tárgyalkotás szak sajátossága a kézműves alapokra épülő elmélyült, közvetlen munka az...