Moholy-Nagy University of Art and Design

Conscious Textile Kutatási Ösztöndíj

A MOME és a Nanushka pályázatot hirdet a textilhulladék minimalizálására összpontosító új kutatási ösztöndíjprogramjára
Kutatási ösztöndíjprogram a tudatos textilkutatás területén
Pályázat típusa
Kutatási ösztöndíjprogram
Határidő
2022. november 1.
Szervezeti egység
Anyagkutatás Hub
Fontos dátumok
2023. január 1. – Az ösztöndíjprogram kezdete
A MOME Innovációs Központ és a Nanushka közösen elindította a Conscious Textile Groupot, egy olyan K+F hubot, amelynek célja a textíliák körforgásos gyártásának és felhasználásának innovatív módjait hivatott feltárni.

A Conscious Textile Group kutatókból, egyetemi oktatókból, hallgatókból és ipari szakértőkből áll majd; mindannyian elkötelezettek a textilgyártás és -felhasználás fenntartható törekvéseinek előmozdítása iránt a divatiparban. E kezdeményezés részeként a MOME és a Nanushka meginvitálja a kutatókat, hogy jelentkezzenek a textilhulladék minimalizálására összpontosító új kutatási ösztöndíjprogramjára.

A kutatási ösztöndíjprogram a tervek szerint 12 hónapig tart, amely alatt az ösztöndíjasok pénzügyi és működési támogatást kapnak kutatásaik elvégzéséhez. A kutatás célja, hogy hozzájáruljon a textilhulladékok újrahasznosításához, miközben kihasználja az egyetem közösségében rendelkezésre álló design szakértelmet, valamint a Nanushka csapatának ipari perspektíváját.

Követelmények

A program felépítése

A kutatási ösztöndíjprogram a tervek szerint 12 hónapig tart, amely alatt az ösztöndíjasok pénzügyi és működési támogatást kapnak kutatásaik elvégzéséhez. A kutatás célja, hogy hozzájáruljon a textilhulladékok újrahasznosításához, miközben kihasználja az egyetem közösségében rendelkezésre álló design szakértelmet, valamint a Nanushka csapatának ipari perspektíváját. Emellett a kutatóknak Budapesten kell tartózkodniuk.

Fókuszterületek

Erre a pályázatra az anyagkutatással és -fejlesztéssel kapcsolatos területeken dolgozó kutatók jelentkezését várjuk. A felhívás elsődleges fókusza a "Down to the fiber" (a szálakig történő újrahasznosítás), amelynek célja, hogy a textilipari körforgásos felhasználás szempontjából érdemi eredményeket szolgáltasson.

Elvárt eredmények

Kutatásuk során az ösztöndíjasoktól elvárjuk, hogy legalább egy kutatási tanulmányt készítsenek, amelyet (nemzetközi) konferenciákon való bemutatásra és/vagy szakmailag lektorált folyóiratban való publikálásra szánnak. A projektnek hozzá kell járulnia a textilhulladék-újrahasznosítási gyakorlatokhoz, és a program során gyakorlati megoldásokat kell keresnie a feltárt problémákra.

Ajánlat

A kutatók számára megtérítjük a Budapestre utazásukhoz szükséges repülőjegy árát, segítséget nyújtunk az átköltözéshez; használhatják a kampusz irodáit; műhelyeit és technikai eszközeit; jogosultak lehetnek eszköz- és anyagköltségek megtérítésére; valamint korábbi szakképzettségük alapján havi támogatásra.

Info Session

Csatlakozzon hozzánk október 10-én 16.00-17.30 között online tájékoztatónkon, hogy többet is megtudhass a programról. Beszélni fogunk a MOME Innovációs Központról, a Nanushka-ról, a ősztöndíjpályázat részleteiről, a rendelkezésre álló műhelyekről és eszközökről stb. és megválaszoljuk kérdéseiteket - további infók itt.

Jelentkezés

Jogosultság

A pályázónak: rendelkeznie kell MA vagy MSc diplomával vagy azzal egyenértékű végzettséggel anyagtudomány, formatervezés vagy bármely kapcsolódó területen; fel kell tudnia mutatni a textil újrahasznosítási kutatásban elért eddigi munkáit, beleértve, például fenntarthatósági, szál-rost újrahasznosítási, vagy szövet kutatás-fejlesztési területen; képesnek kell lennie az önálló munkavégzésre; a program időtartama alatt Budapestre kell költöznie és kell tartózkodnia.

Pályázati anyagok benyújtása

A jelentkezőknek az alábbi dokumentumokat kell benyújtaniuk: Részletes önéletrajz publikációs listával és/vagy a kézzelfogható kísérleti eredményeket tartalmazó portfóliót; kutatási projekt vázlata (max. 1500 szó); motivációs levél; a legmagasabb szintű bizonyítvány, diploma vagy oklevél igazolása.

Határidő

A kutatási ösztöndíjprogramra a jelentkezéseket 2022. november 1., 23:59-ig (CET) lehet benyújtani az opencall2022@mome.hu email címen.

Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121