Moholy-Nagy University of Art and Design

Designelmélet MA

Művészetközvetítés felsőfokon
Type of course
Nappali
2 years
4 semesters
Qualification
MA fokozat
Deadline
2022-02-15
Jelentkezés zárva
Scholarships
Állami ösztöndíjas
Jelentkezés nyitva
Course dates
Ősz,
Tavasz,
Department
Elméleti Intézet
Language
Magyar
Career opportunities
Social media links
Contact
Wunderlich Júlia
szakmenedzser
elmelet@mome.hu
Végzett hallgatóink múzeumokban és galériákban, illetve design- és reklámügynökségeken dolgoznak, művészeti lapokba írnak, tanítanak, kutatási tevékenységet végeznek.
A Designelmélet mesterszak kutatás-fókuszú képzés, ezért fő tárgya keretében a hallgatók annak komplex feltárására tesznek kísérletet, hogy egy adott termék — legyen az egy épület vagy egy városrész, egy tárgy vagy tárgytípus, egy konkrét kép vagy képfajta — hogyan, milyen tervezési és döntési folyamatok eredményeként jött létre, illetve miképpen működik. E kutatást, miként a negyedik félévben megírandó szakdolgozatot különféle diszciplínák segítik.
Ezek részben historiográfiaiak, részben kritikaiak, illetve a jelenre és a jövőre fókuszálnak. Végzett diákjaink múzeumokban és galériákban, illetve design- és reklámügynökségekben dolgoznak, művészeti lapokba írnak, tanítanak; többen doktori iskolába járnak. A Designelmélet szakon belül Magyarországon egyedülálló módon elérhető a Designkurátor program. A specializáció keretében a hagyományos tantermi kurzusok mellett múzeumi órák is helyet kapnak, az itt tanultakat pedig gyakorlatban alkalmazva végül kiállítást rendeznek a hallgatók.

News

Deák Erikával, a Deák Erika Galéria alapítójával, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem egyik ösztöndíjának névadó alapítójával a Prae.hu beszélgetett arról, hogy mit jelent Magyarországon galeristának lenni, valamint a nemzetközi színtérről, a hazai művészeti képzésről és a pályakezdők lehetőségeiről. Kortárs művészeket képviselő galériája mellett Deák Erika több, fiatal alkotókat és kurátorokat támogató ösztöndíjat is alapított, melyekről szintén mesélt az interjúban.

Events

A mai kiállításokon megszokott jelenség, hogy egy-egy érdekes tárlat után a múzeumshopban kezünkbe vesszük a kiállítás katalógusát és megcsodáljuk a látottakat feldolgozó kiadványt. A kiállítási katalógus azonban nem csupán egy színes vezető, vagy egy óriási könyv a tárlaton látható művek reprodukcióival, hanem jóval több annál: tudatosan tervezett designtárgy, mely tudományos igényű tanulmányokkal összegzi a kiállítást megelőző kutatás eredményeit és a kurátori koncepciót.

Management

Baló Réka

Szentpéteri Márton PhD habil.

Zwickl András PhD

Faculty

Antalóczy Tímea PhD

Babarczy Eszter PhD

Szentpéteri Márton PhD habil.

Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121