Bemutatták a SUPERMOTO-t a Neumann János Egyetemen

Date:
A projekt résztvevői a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Design Intézet járműtervező hallgatói és oktatói, valamint a Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Kar Innovatív Járművek Tanszékének kollégái és hallgatói voltak.

A ProjectSupermoto koncepció keretében megalkotott motorkerékpár fejlesztése során utcai és közúti közlekedésre alkalmas jármű tervezését tűzték ki célul a fejlesztők. 

A mind technikai, mind formai szempontból egyedülálló motorkerékpárt 2022. október 3-án mutatták be a Neumann János Egyetem Campusán. A projektben résztvevők összefogásának, műszaki és formatervező munkájának eredményeképpen elkészült jármű ünnepélyes leleplezése a Kecskemét City Balett művészeinek előadásában valósult meg.

A teljes egészében elektromos meghajtású jármű megalkotása a MOME és a Neumann János Egyetem közötti együttműködés, illetve szakmai kapcsolat első, meghatározó lépcsőfoka. A projekt legfontosabb célkitűzése a műszaki és formatervezői munkák összehangolása, gyakorlati tapasztalat biztosítása a hallgatók számára a két szakterület közötti szoros együttműködésben.

Az eseményen tartott beszédében Csizmadia Norbert, a NJEA kuratóriumának elnöke hangsúlyozta, hogy a kezdeményezés példaértékű: „Jól mutatja, hogy a két egyetem által közösen hozott döntést követően az intézmények összefogásával, szoros együttműködésével, mindössze egy év alatt valóban világraszólót lehet alkotni.” Kiemelte a fenntarthatóságot, mely végig kísérte a motor megalkotásának folyamatát valamint, hogy a projekt egy közös oktatási platform létrejöttének az első mozzanatát jelenti.

Böszörményi-Nagy Gergely a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke beszédében hangsúlyozta: „A mai nap és ez a pillanat az útnak a legeleje. Nagyon sűrű hetek és hónapok várnak még ránk ahhoz, hogy ez a motor és az előttünk álló közös projektjeink a piaci hasznosítás útjára lépjenek.”

Az esemény zárásaként színpadra léptek a Supermoto-t megalkotó mérnöki, illetve design csapatok résztvevői, akik kiemelték, a motor referencia arra, miként képesek mérnökök és designerek közösen olyasmit létrehozni, amely a zöld mobilitás felé mutat, és a koncepcióból piacképes termékké válhat.

A Project Supermoto főtámogatója a Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány.

Műszaki adatok

Max. sebesség: 100 km/h (súly és útviszonyok függvényében)
Átlag hatótávolság: 40-70 km / h használati sebességgel ~ 100 km
Motor: 5 kw beállított teljesítmény ( 11 kw csúcsteljesítmény)
Max. nyomaték: 70 Nm
Teherbírás: 130 kg

A projekt résztvevői egyetemünkről:

Húnfalvi András 
Ruppert Dániel 
Kiss Botond Levente 
Treffler Máté 
Szabó Zsolt 
Szilasi Kristóf 
Wellisch Péter 
Elek Bálint 

More news

A Képző- és Iparművészeti Szakgimnázium kerámia szakán végzett Aruwa Írisz szeptembertől a MOME Tárgyalkotás szakán tanulhat tovább. Ő a Tiéd a holnap – A jövő kreatív tehetségeiért ösztöndíjprogram első sikeres felvitelizője, aki korábban is jelentkezett az egyetem Animáció szakára, akkor sikertelenül. A program most lehetővé tette számára, hogy megtalálja azt az irányt, amelyben ő is eredményes lehet.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) rektori tisztségét augusztus 1-jétől Koós Pál formatervező művész, egyetemi tanár tölti be. A MOME korábbi általános rektorhelyettese kiemelten sokat tett a magyar designszakma megerősítéséért, tervezőként nemzetközi és hazai elismerések sorát tudhatja magáénak, ugyanakkor igazi, autentikus MOME-polgár, aki nemcsak diplomáit, fokozatait szerezte az egyetemen, de a képzésfejlesztési szakmai műhely vezetőjeként, tanárként is hosszú évek óta eredményesen szolgálja a közösséget.

A világ egyik legrangosabb digitális művészeti fesztiváljára, az Ars Electronica 2024-re kapott meghívást egyetemünk. A nagy múltú fesztivál Campus-sorozatában minden évben bemutat egy-egy művészeti egyetemet; a kiállítást a linzi egyetemmel közösen szervezik – Linz főterén ezúttal a MOME hallgatói mutatkozhatnak be. Kárpáti Judit Eszter, Esteban de la Torre és Nagy Ágoston kurátorok az elmúlt évek kiemelkedő diplomamunkáiból válogattak.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121