Change Agents: hat ország a jó ügyért

Date:
Mostantól hat ország művészeti és designegyeteme az európai civil szektor bevonásával, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) vezetésével keres tartós megoldásokat a mélyszegénység, a nemek közti egyenlőség és a társadalmi mobilitás területén.

A partnerségben résztvevő egyetemek dolgoztak már hajléktalan-, menekült-, gyermek- és ifjúsági szervezetekkel, kórházakkal, foglalkoztak a nyugdíjas- és szépkorúakkal, együttműködtek önkormányzatokkal és helyi civilekkel városfejlesztési projektekben, de kezdeményeztek közös munkát a demokratikusabb társadalomért dolgozó egyesülettel is. 

A spanyol Elisava, Barcelona School of Design and Engineering, az észt Kunstiakadeemia, a berlini Universität Der Künste, a bolzanói Free University of Bozen-Bolzano, valamint hamarosan az izraeli Shenkar College közreműködésével zajló együttműködés új módszerek mentén kapcsolja össze a társadalmi és fenntarthatósági kihívásokkal foglalkozó civil szervezeteket és a felsőoktatási intézményeket.  

A közös munkát a Social Design Network kezdeményezte, melyet a MOME Innovációs Központjának Social Design Hubja és az izraeli Hadassah Főiskola professzora alapított 2020-ban, célja pedig a social design tudásbázisának erősítése. A hálózat hozzájárul a terület oktatásának és kutatásának globális előmozdításához, keretein belül világszerte elismert kutatók, oktatók és gyakorlati szakemberek dolgoznak.  A Change Agents az első olyan Erasmus+ partnerség, amelyben a MOME a konzorcium vezetőjeként dolgozik, a projekt a network célkitűzéseinél is továbblép: nemcsak a szektorok közti elszigeteltséget hivatott áthidalni, de fenntarthatóbb infrastruktúrák, módszertanok létrehozásával valódi problémák megoldására fókuszálnak majd a tervezők, pilot-módszereket, jó gyakorlatokat fejlesztenek. 

Kutatóként úgy vélem, hogy a jelen társadalmi problémáira és a jövő kihívásaira csak együttesen, szakterületeket összekötő módon lehet valódi igényekre épülő válaszokat adni. A Change Agents projekt arra kínál lehetőséget, hogy megtaláljuk a legmegfelelőbb módot arra, hogyan dolgozhatunk együtt jó ügyekért. A projekt során kialakított sorvezetőkkel úgy segíthetünk az érintett célcsoportoknak, hogy abból valóban profitáljanak, valamint rendszerezhetjük a sokféle közösséggel végzett közös munkából eredő tapasztalatokat, s mindezt a nemzetközi színtéren elsőként tehetjük” – mondta el Szerencsés Rita, kutató, a projekt vezetője. Hozzátette: a MOME Innovációs Központ Social Design Hub alapvetése a különböző társadalmi csoportokkal, szerveződésekkel, szektorokkal megvalósuló közös munka. 

A Social Design Hub olyan meghatározó, nagy sikerű projekteket tudhat maga mögött, mint a FRUSKA, amely a tizenéves lányok önbizalom- és kreativitásfejlesztését helyezi a középpontba, a Máltai Szeretetszolgálattal közösen fejlesztett Zalakomáron zajló program, vagy a kisiskolás gyerekek biztonságos városi közlekedésével foglalkozó kutatás. 


A Change Agents projekt 2023 során több workshop segítségével tárja majd fel azt a social design alapú módszertant, melyet 2024-ben szakmai konferencián mutatnak be, és amely többet között egy befogadóbb felsőoktatási rendszert hivatott létrehozni. 

További információ: https://mome.hu/hu/projects/erasmus-change-agents

More news

A Képző- és Iparművészeti Szakgimnázium kerámia szakán végzett Aruwa Írisz szeptembertől a MOME Tárgyalkotás szakán tanulhat tovább. Ő a Tiéd a holnap – A jövő kreatív tehetségeiért ösztöndíjprogram első sikeres felvitelizője, aki korábban is jelentkezett az egyetem Animáció szakára, akkor sikertelenül. A program most lehetővé tette számára, hogy megtalálja azt az irányt, amelyben ő is eredményes lehet.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) rektori tisztségét augusztus 1-jétől Koós Pál formatervező művész, egyetemi tanár tölti be. A MOME korábbi általános rektorhelyettese kiemelten sokat tett a magyar designszakma megerősítéséért, tervezőként nemzetközi és hazai elismerések sorát tudhatja magáénak, ugyanakkor igazi, autentikus MOME-polgár, aki nemcsak diplomáit, fokozatait szerezte az egyetemen, de a képzésfejlesztési szakmai műhely vezetőjeként, tanárként is hosszú évek óta eredményesen szolgálja a közösséget.

A világ egyik legrangosabb digitális művészeti fesztiváljára, az Ars Electronica 2024-re kapott meghívást egyetemünk. A nagy múltú fesztivál Campus-sorozatában minden évben bemutat egy-egy művészeti egyetemet; a kiállítást a linzi egyetemmel közösen szervezik – Linz főterén ezúttal a MOME hallgatói mutatkozhatnak be. Kárpáti Judit Eszter, Esteban de la Torre és Nagy Ágoston kurátorok az elmúlt évek kiemelkedő diplomamunkáiból válogattak.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121